Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Za zimní dovolenou utratí čtyřčlenná rodina více než 25 tisíc korun

Za zimní dovolenou utratí čtyřčlenná rodina průměrně 25 516 korun, téměř pětina Čechů si prázdniny na horách nemůže finančně dovolit. Každý třetí Čech vyráží každoročně v zimě na lyže, na české hory míří 59 procent tuzemských lyžařů.

Ze zahraničních hor nejvíc českých lyžařů míří do Rakouska (15 procent), do Itálie a na Slovensko pak shodně sedm procent. Průměrná cena týdenního pobytu pro čtyřčlennou rodinu v tříhvězdičkovém hotelu vyjde v České republice na 18 tisíc korun, v Rakousku v přepočtu na 24 tisíc korun, v Itálii na 25 tisíc a ve Švýcarsku na 40 tisíc korun.

Pětina Čechů dává přednost opakovaným kratším pobytům, 11 procent tráví na horách lyžováním minimálně týdenní dovolenou. Cenově nejpříznivější, a to jak z hlediska nákladů na pobyt, tak z hlediska cen skipasů, jsou pro Čechy stále česká zimní střediska.

„Dovolená na horách představuje pro řadu Čechů značný zásah do jejich rodinného rozpočtu. Z průzkumu vyplynulo, že každý desátý Čech si pořizuje zimní dovolenou částečně nebo zcela na úvěr. Pětina Čechů si právě kvůli finanční náročnosti dovolenou na horách nemůže dovolit," uvedl ředitel produktů a rozvoje obchodu Equa bank Ondřej Hák.

Z českých středisek je podle výsledků průzkumu nejdražší Špindlerův Mlýn, za ním s odstupem následuje Pec pod Sněžkou a na třetím místě jsou Černá hora a Harrachov. Nejlevnější je podle vnímání respondentů Ramzová a Ostružná v Jeseníku.

Z cenového monitoringu portálu dovolena.cz vyplývá, že nejlevněji vyjde čtyřčlennou rodinu dovolená v České republice. O 52 procent více zaplatí Češi za stejnou dovolenou v Rakousku, v Itálii o 62 procent víc. Nejdražšími destinacemi jsou Švýcarsko a Francie.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zima, lyže, dovolená, peníze, Češi, rodina, Itálie, Rakousko, Česko, Švýcarsko, Slovensko, Equa bank, Francie

Za zimní dovolenou utratí čtyřčlenná rodina více než 25 tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.