Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Vědci objevili v Budějcích ostatky zpovědníka Jindřicha Libraria

Jindřich Librarius, byl prvním převorem zdejšího dominikánského kláštera. Zemřel v roce 1281 a po celou dobu existence kláštera byl považován za blahoslaveného. Stál u zrodu Českých Budějovic, podle mladších legend byl přítelem a zpovědníkem krále Přemysla Otakara II. Vědci teď v klášteře na Piaristickém náměstí objevili jeho ostatky.

Na archeology z Jihočeského muzea se obrátilo Děkanství u Svatého Mikuláše. Ti dnes kolem půl 11 dopoledne provedli nedestruktivní archeologický průzkum. „Úplně prvně, když jsme přišli do kostela, tak jsme přišli z geofyziky a museli jsme udělat geofyzikální měření celého toho jižního zdiva, abychom si celou tu zazděnou niku přesně vyměřili a abychom věděli, kde přesně ta nika je,“ popisuje začátky měření archeoložka Zuzana Thomová.

Při průzkumu nebylo potřeba zbourat zeď kostela, pouze se navrtala a pomocí průzkumné sondy s manipulačními rameny mohli všichni přítomní sledovat, co se uvnitř nachází. „Je to nedestruktivní průzkum. To znamená, že na to zjištění používáme nejrůznější přístroje bez toho, aniž bychom zasáhli do terénu. Použili jsme systém nejrůznějšího měření fyzikálních vlastností té předmětné zdi, takzvaným radarem jsme zjistili, že se opravdu za zazdívkou nachází dutina, dalšími metodami jsme potom zjistili, že v okolním kamenném zdivu je mladší cihlová zazdívka,“ upřesnil geoinformatik Jiří Šindelář.

Kromě novějších nápisů na zdi, které tam s největší pravděpodobností napsali dělníci, kteří v devatenáctém století niku zazdívali, objevili archeologové také svitky pergamenu. „Důležité bylo, co bylo uvnitř té niky. Jednak na stěnách byly nápisy, jednak v té zazděné nice byly písemnosti, většinou se jednalo o pergameny a to, co bylo z našeho pohledu nejdůležitější a na co nás už upozorňovali písemné prameny eventuálně starší zprávy z odborné literatury, tak to byla ona dřevěná schrána, ve které je druhotně uložen pravděpodobně první převor dominikánského kláštera Jindřich Librarius.“ pokračuje Thomová.

Kromě kosterních ostatků Jindřicha Libraria odborníci našli ještě další ostatky zabalené do papíru. Ty by měly podle zápisu z roku 1893 patřit osobě, jejíž ostatky dělníci při úpravě kaple nalezli. Dnešním dnem průzkum ale rozhodně nekončí. „Vzhledem k tomu, že uvnitř máme spoustu materiálu z organických materiálů bude pravděpodobně následovat ještě jedna etapa, kdy by se měly tyto věci vyndat ven, restaurovat a zachránit,“ dodává Šindelář.

Foto Jana Kroneislová

Štítky průzkum, archeologové, České Budějovice, klášter, ostatky, Jindřich Librarius, Přemysl Otakar II., Jiří Šindelář, svatý Mikuláš

VIDEO: Vědci objevili v Budějcích ostatky zpovědníka Jindřicha Libraria  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.