Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zasedněme ke kulatému stolu, vyzývají Piráti a ODS. S ANO už o sportovní hale diskutovat nechtějí

Zastupitelé ODS a Pirátů chtějí znovu jednat o bourání Sportovní haly a stavbě Multifunkčního centra Dlouhá louka. K diskuzi vyzvali všechny zastupitelské kluby, kromě hnutí ANO. To se některým zastupitelům nelíbí. Diskuze se ale i tak účastní. Podle primátora Jiřího Svobody je to proti principu demokracie.

ODS spolu s Piráty dnes dopoledne vyzvali všechny zastupitelské kluby k diskuzi u kulatého stolu. „Ještě jednou chceme o situaci demolice sportovní haly a případného vypsání referenda k této otázce promluvit,“ vysvětlil předseda klubu Pirátů Lukáš Mareš

K jednání, které chtějí oba kluby svolat ideálně na začátku příštího týdne, ale nebude pozvané hnutí ANO. „S ANO absolvovala ODS minulé volební období v koalici, myslím, že jsme se opakovaně snažili věcně řešit věci kolem výstavby, ale přes všechny naše snahy se nám s hnutím nedařilo vést objektivní debatu, nalézt nějakou shodu. A je naprosto jasné, že ten projekt je politicky tlačen především náměstky ANO,“ odůvodnil vynechání hnutí opoziční zastupitel Martin Kuba.

Další diskuzi se zastupitelské kluby nebrání. „Jedná se o významnou investici města, proto si myslím, že diskuzí na toto téma není nikdy dost,“ řekl Viktor Vojtko za STAN a Čisté Budějovice. Podle něj, ale i Tomáše Bouzka ze Společně pro Budějovice, by se jednání měly účastnit všechny zastupitelské kluby. 

Nepozvání všech k jednání jde podle primátora Jiřího Svobody proti principům demokracie. „Všichni se vždy zaštitují demokracií, ale vynecháním jednoho z klubů z jednání se ukazuje, že je v té demokracii chyba,“ řekl k situaci.

Chtějí vypsat referendum

„Chceme, aby o dané otázce mohli rozhodovat sami občané. Jednou z cest, jak toho docílit, je přesvědčit ostatní strany v zastupitelstvu o výhodách takového postupu,“ uvádí v tiskové zprávě Česká Pirátská strana.

Obě strany tak na únorovém zastupitelstvu předloží návrh na zařazení bodu k vyhlášení místního referenda. „Jsme přesvědčení, že tak, jak je projekt dlouhodobě připravován, vykazuje řadu nejasností, a už před volbami byl tématem, které vyvolávalo zájem veřejnosti. Současné informace k dění kolem haly nás utvrzuje v tom, že by bylo dobře, aby se k němu mohli lidé vyjádřit,“ vysvětlil Martin Kuba.

Referendum (z latinského referendus, které znamená „věc, o níž má být podána zpráva“), někdy též plebiscit, česky také všelidové hlasování, je rozhodnutí všech občanů nebo i všech obyvatel v otázkách zákonodárných nebo výkonných. Zdroj: Wikipedie

O tom, jestli případné zařazení bodu, kluby podpoří, ještě není jasno. Podle Petra Branného návrh podpoří KSČM, STAN a Čisté Budějovice budou jednat zítra večer, HOPB na začátku února.

ODS a Piráti se tak budou snažit o vyhlášení referenda zastupitelstvem. Druhou možností je sehnání zhruba 7 500 podpisů občanů. „Aktuálně máme zhruba 600 podpisů za týden,“ prozradil Mareš. petice proti bourání haly už přitom v minulosti získala téměř pět tisíc podpisů. Podle Pirátů by mělo být referendum v květnovém termínu voleb do europarlamentu.

 

Foto Jana Kroneislová

Štítky ODS, Pirátská strana, všesportovní hala, Multifunkční centrum Dlouhá louka, referendum, Česká pirátská strana, ANO 2011, sportovní hala, demokracie, Jiří Svoboda, Lukáš Mareš, Martin Kuba, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zasedněme ke kulatému stolu, vyzývají Piráti a ODS. S ANO už o sportovní hale diskutovat nechtějí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.