Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vojenské lesy investují do vytápění z obnovitelných zdrojů

Vojenské lesy a statky zprovoznily ve svých objektech dvě nové kotelny na dřevěnou štěpku. První z nich vytápí hájovnu v Uhlíkově na Šumavě, druhý novostavbu Lesní správy Hlubočky na Libavé na Olomoucku. Investice jsou součástí plánované energetické strategie státního lesnického podniku, který chce více využívat k vytápění podnikových objektů obnovitelné zdroje, především z dřevní hmoty.

Kotle slouží k vytápění a ohřevu teplé užitkové vody a splňují nejmodernější emisní limity. Do roku 2022 chtějí VLS zprovoznit dalších pět kotelen využívajících biomasu. Do technologie na Uhlíkově státní podnik investoval 600 tisíc korun, v Hlubočkách pak 250 tisíc korun.

„Jde o moderní, ekologický a ekonomicky výhodný model, u kterého navíc můžeme využívat vlastní surovinové zdroje. V současné době vedeme debaty také s Armádou ČR o možnostech dodávek biomasy pro vytápění některých vojenských objektů v rámci resortu,“ vysvětlil ředitel VLS Petr Král.  

U Vojenských lesů a statků moderní technologie na biomasu nahradí dosluhující kotelny, v nichž bylo užíváno k vytápění uhlí, dřevo či lehké topné oleje. Vedle štěpky chce státní podnik k vytápění využívat také tzv. peletky (granule z dřevní hmoty). Jimi již jsou vytápěny brdské lesní správy VLS Nepomuk a Valdek. Před spuštěním je pak konverze kotelny na peletky na lesní správě Poteplí. Další brdskou lesní správu v Obecnici pak vytápí tepelné čerpadlo.

Autoři | Tisková zpráva | Foto vls.cz

Štítky les, obnovitelné zdroje, vytápění, topení, kotelna, Hlubočky, VLS ČR, biomasa, Olomoucký kraj, Šumava, Libavá, Armáda České republiky, Petr Král

Vojenské lesy investují do vytápění z obnovitelných zdrojů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.