Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Při proboření ledu nezmatkovat, varují záchranáři

Vodní záchranná služba je nedílnou součástí lipenské přehrady a to jak v létě tak i v zimě. I když se roční období mění, jejich pracovní náplň zůstává stejná – co nejrychleji pomoci každému, kdo se ocitne v nesnázích.

Aktuálně jsou to hlavně bruslaři a běžkaři, kteří se za sportovním výkonem vydávají na hladinu Lipna. Ne všude je ale led dostatečně silný a může se stát, že se člověk snadno proboří. V těchto případech nastupují na pomyslnou scénu právě vodní záchranáři. „My už držíme služby, sloužíme pro záchranu z ledu máme na to vybavení. Co je důležité, lidé nemusejí volat na naše číslo, stačí, když zavolají na 112. Oni nás pak vyzvou a jedeme,“ říká šéf vodních záchranářů Milan Bukáček.

Na vlastní kůži jsem si vyzkoušela jaké to je skončit v ledové vodě, která má pár stupňů nad nulou. Není to opravdu nic příjemného. Pro záchranu z ledu platí několik zásad. „Pokud se člověk propadne měl by zachovat klidnou hlavu. Nicméně měl by se otočit na stranu ze které přišel a na tu stranu se snažit vylézt, protože je tam předpoklad, že když odtud přišel, tak tam bude silný led. To je takové pravidlo,“ popisuje Bukáček a dodává, „snažím se co nejrychleji z té vody vylézt způsobem, abych rozložil váhu (tulením způsobem). Správně vylézt je asi to nejsložitější. Zásadní je, okamžitě se z vody dostat ven. Pokud to nejsem schopen zvládnout sám, jsem například zraněný nebo ztratím orientaci, snažím si zavolat pomoc, upozornit na sebe. K tomu jsou zase takové základní pomůcky jako je například píšťalka.“

Člověka, který se do vody dostane, je velmi důležité co nejrychleji dostat do tepla, ale pozor, ne do horké vany. Mohlo by totiž dojít k takzvané smrti ze záchrany. Takže zahřívat pěkně postupně.

Na lipenské přehradě je několik zrádných míst, které se mohou tvářit bezpečně, ale opak je pravdou. „Například v Černé mezi malým a velkým Lipnem, tam je most a tam vlastně dochází k proudění, takže tam ten led může být pro ty uživatele nebezpečný. Určitě doporučuji, aby lidé měli základní vybavení s sebou, takže dobré oblečení, dobrou výbavu ve smyslu mít s sebou mobil, popřípadě třeba v batůžku náhradní oblečení,“ upozorňuje Bukáček.

A já si jdu dát teplý čaj a možná i frťana na rozehřátí :)

Záchrana z ledu

Neděle, 27. ledna 2019, 15:00

Záchrana z ledu
Záchrana z ledu

Foto vzs.cz

Štítky záchranáři, záchrana z ledu, led, zima, Vodní nádrž Lipno

FOTO: Při proboření ledu nezmatkovat, varují záchranáři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.