Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Záchranáři budou asi po konci v Bechyni těžko skládat letecký tým

Jihočeská záchranná služba bude podle hejtmanky Ivany Stráské (ČSSD) složitě dávat dohromady letecký tým, který bude sloužit na základně v Plané u Českých Budějovic. Nyní mají letečtí záchranáři stanoviště na letišti v Bechyni na Táborsku, kde tuto službu zajišťuje armáda. Od roku 2021 by se však letecká záchranná služba měla vrátit do Plané, kde působila do 31. prosince 2016, a provozovat ji bude opět soukromý subjekt. Počítá s tím nová koncepce ministertstva zdravotnictví.

S přesunem do Bechyně se ale z velké části rozpadl i tým jihočeských leteckých záchranářů a hejtmanka se domnívá, že nebude snadné jej obnovit. Řekla to dnes novinářům po zasedání rady kraje. "To je to největší nebezpečí, na které jsme upozorňovali od začátku. Protože jakmile jednou rozprášíte tým lidí, tak se hrozně špatně dává znovu dohromady," uvedla.

Nyní v Bechyni působí devět leteckých záchranářů, kteří v minulosti sloužili i v Plané. Podle mluvčí jihočeské záchranné služby Petry Kafkové jich původně v týmu bylo 10. Dodala, že horší situace je mezi lékaři. "Momentálně jich od nás v Bechyni slouží tři až čtyři. Ve chvíli, kdy se vrátíme do Plané, jich budeme potřebovat výrazně více," řekla ČTK. Dodala, že přesné číslo bude záchranná služba vědět ve chvíli, kdy bude znát letecký režim. V Bechyni slouží letecká záchranná služba 24 hodin denně, ale v Plané se přes noc nelétalo. "Jsem si jistá, že ten tým znovu vybudujeme. Ale uvědomujeme si, že to nebude jednoduché. Musíte do toho započítat i fakt, že potřebujeme, aby posádka byla sehraná také s piloty," uvedla Kafková.

Stráská uvedla, že ji těší, že armáda zvládá svou práci dobře a pacientů se přesun základny do Bechyně a změna provozovatele nijak nedotknula. Dodala, že návrat do Plané však bude mít výhodu i z jiného důvodu. "Stanoviště bude více ve středu kraje. My jsme si vyčíslovali ty výlety z Bechyně a vychází nám z toho, že více byl ošetřován sever kraje než ta jižní část," uvedla hejtmanka.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, zdraví, Jihočeský, Bechyně, Planá, zdravotnická záchranná služba, Ivana Stráská, ČSSD, České Budějovice, okres Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři budou asi po konci v Bechyni těžko skládat letecký tým  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.