Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Největší zlaťák Evropy je hotový, od února ho můžete vidět v Císařské konírně

Česká mincovna dokončila výrobu jedinečné 130 kilové zlaté mince pro Českou národní banku. Její výroba přitom nebyla vůbec jednoduchá a trvala několik měsíců. Za pár dní bude vystavena i pro veřejnost.

Tato mince má mnoho nej… Největší v Evropě, druhá největší na světě, navíc největší na světě vyrobená frézováním a jistě i nejsložitější výrobek, který v České mincovně tvořili. Cesta k finální podobě tohoto zlatého „obříka“ byla dlouhá.

Mince dokonce nacestovala stovky kilometrů. „Odlitek v podobě zlatého puku vznikl ve Švýcarsku, v Rakousku následně odfrézovali reliéf mince. Nakonec na ní pracovali naši jablonečtí rytci a průfařky,“ sdělil marketingový manažer České mincovny Jaroslav Černý. V Rakousku odfrézovali ze zlatého kotouče přibližně polovinu, původní váha mince tak byla neuvěřitelných 270 kilogramů.

V Jablonci dotáhli podobu zlaťáku k dokonalosti

Mince v číslech
nominální hodnota 100 milionů korun
stovky hodin práce
průměr 53,5 centimetrů
výška přibližně 9 centimetrů
váha 130 kilogramů

Právě zdejší lidé dodali minci finální podobu. „Provedli závěrečné povrchové úpravy. Zvýraznili celkový vzhled mince a oddělili lesklé povrchy od matných,“ komentoval Jaroslav Moravec z České národní banky.

Na výrobě zlaťáku pracovaly stovky lidí a od počátku projektu do dnešního dne uplynuly dlouhé měsíce. Přesto se výroba neobešla bez komplikací. Jelikož s tak velkou mincí neměl nikdo zkušenosti, vznikl nejprve měděný prototyp, na kterém se „vychytaly všechny mušky“.

Jak bylo řečeno, český zlaťák je druhou největší mincí na světě. Prvenství si tak stále drží australská mince o průměru téměř 80 centimetrů, která váží celou tunu. Ta ovšem na rozdíl od této mince nevznikla frézováním, ale byla odlita do požadované formy.

Za podobou zlaťáku stojí akademický sochař Vladimír Oppl, který stojí například i za loňskými velmi populárními dvacetikorunami se zakladateli republiky.

Spatřete ji, než zmizí v sejfu

Obrovskou minci si můžete prohlédnout v Císařské konírně na Pražském hradě od 1. února až do konce dubna v rámci výstavy uspořádané ČNB k oslavám 100 let od vzniku československé koruny. Na rubu mince se nachází český lev se slovenským znakem a lícní stranu zaplňuje logo ČNB s historickým kolkem.

Vedle zlatého obříka ale návštěvníci uvidí mnohem více. „Připravili jsme celou řadu cenných exponátů z našeho archivu,“ konstatoval guvernér Jiří Rusnok. Po ukončení výstavy poputuje zlaťák pravděpodobně do bankovního trezoru.

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky mince, zlaťák, mincovna, ČNB, výstava, Česká národní banka, Evropa, výroba, Česká mincovna, Rakousko, Jaroslav Černý, Švýcarsko, Jiří Rusnok, Vladimír Oppl

FOTO: Největší zlaťák Evropy je hotový, od února ho můžete vidět v Císařské konírně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.