Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V třeboňských lázních Aurora chce město wellness za 100 milionů

Město Třeboň chce na podzim zahájit rekonstrukci Bertiných lázní za 137 milionů Kč včetně DPH, která potrvá do jara 2020. V lázních Aurora hodlá radnice do čtyř let vybudovat za 100 milionů venkovní wellness. Bertiny lázně i Aurora patří pod Slatinné lázně Třeboň, jež vlastní město. Od 1. března bude v lázních nová pozice generálního ředitele. Novinářům to řekl starosta města a jeden ze dvou jednatelů lázní Jan Váňa (ODS). V lázních pracuje 480 lidí.

Smlouvu s firmou OHL na modernizaci 44 pokojů Bertiných lázní uzavřelo předchozí vedení radnice. Noví radní nabídli firmě rozšíření smlouvy o dalších 40 pokojů a o 20 milionů Kč. "Smlouva (původní) je nevýhodná, obsahuje inflační doložku, to nemá žádná jiná městská smlouva. Usilujeme, aby byla inflační doložka vyňata," řekl Váňa.

V Bertiných lázních by se měly rekonstruovat WC, sprchy, rozvody, bude nový nábytek. Dalších 50 milionů dá město za vybavení a do gastroprovozů. Lázně budou kvůli opravě zavřené od letošního září do dubna 2020.

Přes 100 milionů Kč by měl stát venkovní wellness v lázních Aurora, který chce město vybudovat do čtyř let. Možná zastavitelná plocha je 6280 metrů čtverečních. Součástí bude venkovní koupání i vířivky, nutná je změna územního plánu. "Budou tam běžné bazény a byl bych rád, kdybychom to mohli rozšířit o menší separované bazénky v průměru osm deset metrů s různě teplou vodou. Přivádíme tam plyn z bioplynky, kogenerační jednotkou se tam vyrábí elektřina a jako druhotný produkt vzniká teplo. V zimě ho užíváme pro lázně, v létě se vypouští do vzduchu, a to je velká škoda, chceme tím vyhřívat vodu v těch bazénech," řekl starosta.

Od 1. března bude v lázních nová pozice generální ředitel, bude ji zastávat první porevoluční starostka města Libuše Kotilová, která později pracovala v lázních Aurora. Bude mít na starosti obchod, stravování, údržbu i wellness. Jednatelé by se měli starat o koncepční rozvoj. Novým odborným konzultantem je někdejší ředitel lázní Jaroslav Bican. Druhým jednatelem zůstává Vilém Kahoun. "Je tu šest ředitelů a dva jednatelé, to se mi zdá trošku přehnané. Chceme udělat změnu organizační struktury," řekl Váňa. Plánuje vizi lázní do roku 2025.

Podle Váni je třeba držet vyvážený poměr klientů mezi pojištěnci a samoplátci. Chce také zlepšit atmosféru. "Hosté by měli pocítit více klidu a větší péči. V lázních byla velká fluktuace, během tří let odešlo víc než 300 lidí, což je více než dvě třetiny," řekl Váňa.

Slatinné lázně Třeboň měly v roce 2017 téměř 33 tisíc klientů. Výnosy byly 533 milionů Kč, zisk po zdanění 19,7 milionu. Mají 480 zaměstnanců. Ubytovací kapacita je přes 750 lůžek.

Základní léčebné procedury v Třeboni kombinují slatinné koupele a zábaly s ručními masážemi. Třeboňská pánev patří mezi nejbohatší česká naleziště rašeliny a slatiny, těží se tam slatina s obsahem minerálů pyritu a markazitu. Tradice moderního lázeňství v Třeboni sahá do roku 1883.

Autoři | Foto Lázně Aurora

Štítky ČR, lázně, správa, personální, Třeboň, AUDIO, wellness, Jan Váňa, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V třeboňských lázních Aurora chce město wellness za 100 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.