Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Revitalizace jihočeských kasáren přijdou na stovky milionů korun

Stovky milionů korun musí zaplatit jihočeská města, pokud chtějí revitalizovat opuštěné vojenské kasárny. Řada těchto objektů zůstává více než dvě desítky let opuštěná a chátrá. Navíc případné projekty počítají s využitím kasarén na zcela jiné účely, než byly původně stavěny.

„Přestavba kasáren Jana Žižky u autobusového nádraží bude stát v řádech sta milionů korun," uvedl náměstek českobudějovického primátora Tomáš Bouzek (TOP 09). Právě do tohoto areálu hodlá město v budoucnosti přesunout část magistrátu. Šlo by především o přenesenou působnost státní správy. Areál bývalých kasáren Jana Žižky je v blízkosti centra města. Polovina patří státu a druhá polovina městu. „Stav objektu je přiměřený době jejich vzniku," uvedl Bouzek. Kasárny nechalo na konci 19. století postavit tehdejší rakousko-uherské mocnářství.

I přes vysoké náklady na rekonstrukci České Budějovice o objekt velmi stojí. Podobně se kasáren nechce zbavit českokrumlovská radnice. Areál je v městské části Vyšný. „Bývalá kasárna jsou na asi 22 hektarech plochy, jedná se o přibližně 14 objektů. V rámci stávajícího regulačního plánu je záměrem individuální a hromadná bytová výstavba," uvedla mluvčí českokrumlovské radnice Petra Nestávalová. Odhadované náklady se podle ní pohybují v miliardách korun. Jde o plán na dvě až tři desetiletí a radnice očekává, že by peníze na úpravy areálu získala od soukromých investorů. „Měla by zde vzniknout zcela nová městská čtvrť pro více než tisícovku obyvatel," řekla.

V Prachaticích bývalé kasárny už využívají k řadě účelů. „Většina objektů má již svého soukromého vlastníka. Město si ponechalo objekty, které nadále využívá a pronajímá," uvedl prachatický starosta Martin Malý. V bývalém vojenském areálu je například 150 bytů, střední odborné učiliště nebo sídla menších firem.

V Písku zatím zvažují, jak bývalá Žižkova kasárna změní. Původně o tom mělo rozhodovat zastupitelstvo loni v prosinci. „Tento termín jsme se nakonec rozhodli posunout na únor, a to z několika důvodů. Jedním z nich bylo vleklé povolební vyjednávání, kdy nebyl čas na důkladnou přípravu takto důležitých projektů," uvedla písecká místostarostka Petra Trambová (TOP 09). Podle předběžného plánu by v kasárnách měla stát sportovní hala za 100 milionů korun a bytové komplexy.

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky ČR, reality, správa, armáda, Jihočeský, Tomáš Bouzek, TOP 09, radnice, Martin Malý, České Budějovice, Vyšný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Revitalizace jihočeských kasáren přijdou na stovky milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.