Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Titul Historické město roku mají na jihu Čech České Budějovice

Titul Historické město roku 2018 získaly v jižních Čechách České Budějovice. Postupují tak do celostátního kola soutěže. Celostátní vítěz bude vyhlášen v dubnu 2019. Nejvýznamnější obnovou roku 2018 byla adaptace jedné z nejcennějších kulturních památek města, renesanční budovy Solnice na Piaristickém náměstí za desítky milionů korun.

Loni získaly titul Historické město roku v kraji Slavonice na Jindřichohradecku, které pak vyhrály i celostátní kolo. Vítězové krajských kol získají z Programu regenerace 100 tisíc korun, celostátní vítěz milion.

Do soutěže o titul Historické město roku 2018 se v Jihočeském kraji přihlásila dvě města - České Budějovice a Prachatice. Město Prachatice se dlouhodobě umísťuje na předních příčkách v regionálním kole. Podle památkářů se promyšleně stará o historické jádro a spolupracuje s dalšími vlastníky domů. Loni čerpaly z programu regenerace 2,56 milionu korun.

Solnici na českobudějovickém Piaristickém náměstí opravuje soukromý vlastník. Památku zpřístupní, bude tam restaurace, v podkroví muzeum motocyklů. Objekt několik desetiletí chátral, oprava je téměř hotová.

„Jde o příkladnou obnovu, za zmínku stojí záchrana unikátního typu goticko-renesančního krovu. Vlastník vnímal hodnoty, které jsme zdůrazňovali, že tam nejde příliš vestavovat technologie, že je třeba zachovat autentický prostor volný, prezentovat krov. Zakoupil památkově nechráněný objekt naproti v křížení ulic Hroznová a Česká, kde vybudoval minipivovar," řekl ředitel územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Daniel Šnejd.

České Budějovice patří mezi největší městské památkové rezervace v České republice. V posledních letech město zlepšilo veřejná prostranství. Dopravní zátěž centra se snaží snížit budováním odstavných parkovišť, odkud jezdí nové linky MHD.

„Velmi chvályhodným činem je obnovení objektu kostela svaté Rodiny v ulici Karla IV. a jeho prohlášení za kulturní památku v prosinci 2018. Díky iniciativě studentů se poničený kostel po letech stal znovu kulturním a duchovním centrem," řekla památkářka Naděžda Pálková.

Cenu Historické město roku, která zohledňuje, jak se sídla starají o své památkové rezervace a zóny, vyhlašuje ministerstvo kultury od roku 1994. První titul v roce 1995 získaly Svitavy v Pardubickém kraji.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky České Budějovice, historie, město, Česko, Jihočeský kraj, Prachatice, Karel IV. Lucemburský, okres Jindřichův Hradec, Slavonice, Ministerstvo kultury České republiky, Národní památkový ústav, Piaristické náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Titul Historické město roku mají na jihu Čech České Budějovice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.