Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Údržba stop pro běžkaře na Šumavě stojí dva miliony korun za sezonu

Na údržbu stop pro běžkaře na Šumavě jsou k dispozici na sezonu dva miliony korun. Tato částka stačí na to, aby rolby upravily tratě v průměru maximálně dvakrát v týdnu. Pokud by údržba byla frekventovanější, musel by výrazně vyšší náklady pokrýt sponzor, nebo by se vstup do stop musel zpoplatnit. ČTK to dnes řekl Miloš Picek ze zastřešující Regionální rozvojové agentury Šumava.

"Částka dva miliony stačí jen na naftu a na platy pro rolbaře. Nezapočítáváme do ní například úpravu tratí jako prořezávky nebo stavbu můstků a podobně," uvedl Picek. Dodal, že stopy na Šumavě obsluhuje 15 roleb. Každá příslušná obec sama rozhoduje, kdy stroje do terénu vyjedou.

V průměru to podle Picka vychází dvakrát v týdnu. Ví, že pokud sněží, tak jako minulý týden, stopy do druhého dne prakticky zmizí, což pro běžkaře není příjemné.

"Ale každý starosta si rozmyslí, jestli pošle rolbu do stop, když ho to například bude stát 15.000 korun a za hodinu budou stopy zaváté, protože momentálně není na Šumavě tolik lyžařů," vysvětlil. Připomněl, že hlavní sezona začíná s úvodem jarních prázdnin na konci ledna a trvá do poloviny března.

Údržbu tratí o délce téměř 600 kilometrů financují zčásti Jihočeský a Plzeňský kraj a zbytek hradí obce. Podle Picka se jedná o peníze, které obce dávají z poplatků za parkoviště nebo ubytování. Dodal, že na na každodenní úpravu stop v sezoně by bylo třeba minimálně deset milionů.

"Něco se dá sehnat přes sponzory. Ale já si myslím, že jediná cesta, jak tuto částku dosáhnout, je zpoplatnění stop. Mám spočítáno, že pokud by se prodávala celosezonní permanentka na běžky na celou Šumavu za 300 korun, mohlo by to stačit. Stejně tak by stačilo, pokud by se za den běžkování jednorázově platilo jedno euro," uvedl. Stopy by ale musely vyhláškou zpoplatnit všechny obce, kterých je na území Šumavy více než dvě desítky.

Vzhledem k počasí z minulých dnů je na horách sněhu dost. Neplatí to pouze pro běžkaře, ideální podmínky panují rovněž na sjezdovkách. Prakticky všechny areály v Jihočeském kraji jsou plně v provozu.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Jihočeský, FOTO, Šumava, běh na lyžích, Jihočeský kraj, jarní prázdniny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Údržba stop pro běžkaře na Šumavě stojí dva miliony korun za sezonu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.