Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ceny pohonných hmot znovu výrazně klesly. Na jihu Čech natankují řidiči nejlevněji naftu

Ceny pohonných hmot v Česku od minulého týdne znovu výrazně klesly. Benzin Natural 95 zlevnil na průměrných 31,02 korun za litr. Nafta se prodává v průměru za 31,45 korun za litr. V Jihočeském kraji natankují řidiči levněji než je vypočítaný průměr.

„Pohonné hmoty svým zlevňováním reagují na propad cen ropy na světových trzích, k němuž došlo zhruba od poloviny prosince do Vánoc loňského roku. Ropa Brent tehdy během necelých dvou týdnů tehdy zlevnila o více než deset dolarů na barel, z úrovně nad 60 dolary za barel na zhruba 50 dolarů za barel. Ceny pohonných hmot v Česku se obvykle vyvíjejí s dvou až třítýdenním zpožděním za cenami ropy," uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Analytik Finlordu Boris Tomčiak upozornil na to, že v posledních dnech se však cena ropy Brent opět vrátila na úroveň 60 dolarů za barel. „V nejbližším týdnu ještě předpokládáme další mírné snížení cen benzinu i nafty o několik haléřů. Následně by se ale pokles cen pohonných hmot měl zastavit," míní.

Pro české řidiče je kromě ceny ropy na světových trzích důležitý i vývoj kurzu koruny vůči dolaru, připomněl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. „Během roku 2019 lze očekávat rychlejší růst úrokových sazeb na koruně než na dolaru, což by mělo vést k postupnému posilování tuzemské měny. Pravděpodobné zdražování ropy tak bude v průběhu letošního roku tlumeno sílící korunou," dodal.

V Jihočeském kraji zaplatí řiidiči za litr benzinu 30,45 korun za litr a za naftu 30,76 korun za litr. Nafta v Jihočeském kraji patři k nejlevnější v republice. Podobně je na tom Pardubický kraj.

Navzdory desetitýdennímu zlevňování zůstávají pohonné hmoty v Česku dražší než před rokem. Loni 16. ledna byla průměrná cena benzinu 30,78 koruny za litr a nafty 29,94 koruny.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky tankování, nafta, benzin, cena, pohonné látky, Česko, motorová nafta, dolar, Jihočeský kraj, Lukáš Kovanda, Vánoce, BH Securities

Ceny pohonných hmot znovu výrazně klesly. Na jihu Čech natankují řidiči nejlevněji naftu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.