Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Lidé na náměstí uctili památku Jana Palacha

Zhruba stovka lidí přišla dnes večer uctít památku Jana Palacha, který se před padesáti lety na Václavském náměstí upálil. Akci uspořádala organizace Společně udržme demokracii.

ČTĚTE TAKÉ: Pohřeb Jana Palacha očima svědků 
ČTĚTE TAKÉ: Byl čin Jana Palacha a dalších ,,pochodní“ hrdinský nebo šlo jen o demonstraci, která skončila smrtí? 

Na náměstí dorazila v šest hodin večer zhruba stovka lidí. Na začátku akce promluvil jeden z organizátorů Tomáš Kuboušek. „Přestože byl čin Jana Palacha a jeho následovníků absolutním a konečným. Vyzýval nás k aktivitě, právě proto, abychom žili ve svobodě a abychom za pravdu bojovali a abychom se nevzdávali,“ řekl. Poté vyzval všechny na náměstí k minutě ticha.

Lidé na náměstí nosili svíčky a květiny a vytvořili u kašny pietní místo. Kromě Kubouška promluvili na akci profesor Karel Skalický z Teologické fakulty Jihočeské univerzity nebo bývalý rektor Libor Grübhofer.

„Jsem ráda, že díky této akci můžeme uctít památku Jana Palacha. Byl to hrdina,“ vysvětlila, proč přišla na náměstí Petra Strnadová.

Z náměstí se program přesunul do Horké vany, kde se promítalo pásmo dokumentů od Paměti národa a film Hořící keř v Horké vaně. 

Foto Jana Kroneislová

Štítky Jan Palach, náměstí Přemysla Otakara II., Společně udržme demokracii, Václavské náměstí, Karel Skalický, Teologická fakulta Jihočeské univerzity, Paměť národa

Lidé na náměstí uctili památku Jana Palacha  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.