Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tři králové dokoledovali. Na mnoha místech bude pravděpodobně překonán rekord

Tříkrálová sbírka je u konce. Od poloviny ledna mohli lidé potkávat po celé republice tisícovky koledníků, kteří koledovali ve prospěch potřebných. V českobudějovické diecézi se jich zapojilo přes 5 tisíc. Předběžné výsledky naznačují, že v letošním roce by na mnoha místech mohl být překonán loňský rekord.

Sbírka se letos konala již po devatenácté. „Dříve byl problém sehnat ke koledníkům dospělý doprovod. To se teď daří s pomocí maminek a těch dětí, co už dospěly a ujmuly se vedení,“ svěřuje se Blanka Matoušková, místní koodinátorka koledníků z Radomyšle na Strakonicku.

Tříkrálová sbírka je největší dobrovolnickou akcí v České republice. „Všem dobrovolníkům, koledníkům a koordinátorům, jenž se do sbírky jakkoli zapojují, patří za jejich obětavost obrovský dík,“ uznává záslužnou práci všech malých i dospělých pomocníků Jiří Kohout, ředitel českobudějovické diecézní Charity, která má na starosti zajištění sbírky v celé diecézi.

Tři králové pomáhají nejen výtěžkem

Tříkrálové koledování, putování od domu k domu, s sebou i letos přineslo řadu kuriozit a milých příběhů. „V obci Klečaty na Táborsku napříklas seniorce o holích utekl hluchý pes a běhal po vsi, koledníci nelenili, psa doběhli a vrátili seniorce na dvorek. Další skupinka v Zálší při nedělním koledování pomáhala seniorce odstranit venkovní vánoční výzdobu a vše pomohli opět bezpečně uložit do krabic na další rok,“ uvádí milou příhodu Daniela Werbynská Laschová, ředitelka vltavotýnské a zlivské Charity.

„Principem Tříkrálové sbírky je unikátní „řetězec solidarity“ štědrých dárců, dětských koledníků, jejich vstřícných rodičů, vedoucích skupin a koordinátorů, ochotných obecních úředníků, pokladních České spořitelny a vede až k těm, kteří se bez pomoci druhých neobejdou,“ říká biskup Pavel Posád.

Koledníci ve farnostech i Charitách mezi sebou často soutěžili, kdo nashromáždí vyšší částku do pokladničky. Pokladničky se teprve budou sčítat, ale podle předběžných výsledků to vypadá, že na některých místech bude překoná loňksý rekord.

Foto Zbyněk Novotný

Štítky Tři králové, sbírka, peníze, charita, rekord, Jiří Kohout, Česko, Pavel Posád, Radomyšl, okres Strakonice, Česká spořitelna

Tři králové dokoledovali. Na mnoha místech bude pravděpodobně překonán rekord  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.