Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rockový frajer Dave Grohl slaví padesátiny

Je to neuvěřitelné, ale ten kluk s věčně mladistvým vzhledem je padesátníkem… Dave Grohl, velká hvězda Foo Fighters a jeden z největších bubeníků 90. let dnes (14. ledna) slaví narozeniny. Do důchodu se ale určitě nechystá.

Málokterý muzikant o sobě může prohlásit, že je spojován hned s dvěma megakapelami. Dave Grohl v první polovině 90. let vystoupal na absolutní možný vrchol, když s ikonickou Nirvanou vydal Nevermind. Revoluční desku, která nadobro změnila dějiny rockové muziky. Konec trvalých a elasťáků, rock se vrátil k syrovosti a neučesanosti, byť se jednalo jen o krátký záchvěv. Vzpomínáte na jeho neskutečnou palbu v In Bloom?

Nirvana měla smutný konec, který ale Grohlovi paradoxně umožnil roztáhnout křídla. Na debutu Foo Fighters z roku 1995 se představil jako velmi zdatný multiinstrumentalista a především pak autor. Z kapely se začala stávat senzace, která vygradovala až do pozice jedné z největších soudobých rockových hvězd. Mimochodem šťastlivci si jistě dodnes pamatují koncert Foo Fighters z pražského Sky Clubu Brumlovka v roce 1995. My ostatní můžeme jen závidět.

Dave Grohl ale není jen Nirvana a Foo Fighters. Například v roce 2004 překvapil metalovou náloží pojmenovanou Probot. OK, byl tu třeba Lemmy, jenomže vedle něj i takové osobnosti metalového podsvětí jako Cronos, Lee Dorrian nebo dokonce Tom G. Warrior. Dave si prostě splnil sen a natočil desku spolu se svými hrdiny. Ta láska je z toho cítit, proto je to fakt dobrá nahrávka, ačkoliv nejspíš ne pro fanoušky pozitivních Foo Fighters!

Velmi zajímavou položkou Daveova životopisu jsou Them Crooked Vultures, ve kterých nepůsobil nikdo menší než John Paul Jones z Led Zeppelin! Obrovská událost hudební scény a dnes vyhledávaná fanouškovská raritka.

Výčet všech kapel, se kterými Dave Grohl spolupracoval, by vydal na pěkně tučný článek. Připomenout však musím ještě Tenacious D.

Vloni Dave Grohl překvapil rozsáhlým prog-rockovým kusem Play, v jehož klipu se nechal naklonovat. Ještě někdo pochybuje, že je tento šílenec skutečně nadaným muzikantem?

Občas se říká, že je Dave Grohl nejlepším bubeníkem planety. Ať tak… či onak. Je to osobnost, která je nepřehlédnutelná, plná rockového žáru a prostě nesmírně šikovná. Dave, všechno nejlepší a těšíme se na další porci tvé muziky!

Autoři | Foto Grammy

Štítky kultura, hudba, rock, Dave Grohl, Foo Fighters, Nirvana, vzhled, John Paul Jones, Thomas Gabriel Fischer, Lee Dorrian, hvězda, Them Crooked Vultures, hudební skupina

Rockový frajer Dave Grohl slaví padesátiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.