Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pár vlků žijící v okolí Třeboně má čtyři až pět mláďat

V oblasti na jih od Třeboně na Jindřichohradecku se rozmnožil pár vlků. Podle snímků z fotopastí má čtyři až pět mláďat. ČTK to dnes řekl Jiří Neudert z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Správy CHKO Třeboňsko. Podle něj nelze úplně vyloučit, že se v oblasti pohybuje ještě jedna skupina vlků nebo takzvaný vlk samotář. Pár, kterému se loni narodila mláďata, se jižně od Třeboně pohybuje od loňského března.

"Pravděpodobně k nám přišli z Německa nebo Polska," uvedl Neudert. Vlci se v těchto zemích vyskytují v oblasti Lužice v těsné blízkosti hranic s Českou republikou. "Přesný původ teprve zkoumají vědci z Univerzity Karlovy a České zemědělské univerzity, kteří geneticky analyzují vzorky trusu," uvedl Neudert.

Vlci by podle něj měli pomoci k přirozené regulaci zvěře ve volné přírodě. Týká se to především stavu přemnožené srnčí populace. "Pro naši krajinu jsou potřeba jak hospodářská zvířata, která ji pomáhají udržovat, tak vlci jako vrcholoví predátoři. Jejich kořistí jsou totiž především velcí kopytníci, kteří způsobují citelné škody lesníkům i zemědělcům. Stát chovatelům hradí škody, které vlci na hospodářských zvířatech mohou způsobit, a zároveň poskytuje dotace na zabezpečení stád," uvedl Neudert.

Oblast u Třeboně není jedinou lokalitou na jihu Čech, kde se vlci objevili. Vědci je zaregistrovali také u Novohradských hor na Českobudějovicku. Populace těchto šelem ve střední Evropě narůstá a jednotlivá zvířata obsazují nová teritoria, kde nacházejí dostatek vhodných podmínek pro život. Vlk je relativně velká šelma a vlčí rodina potřebuje pro svůj život rozlehlé území, takže není předpoklad, že by se u nás stal vyloženě početným zvířetem.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, příroda, vlci, Třeboň, Česko, okres Jindřichův Hradec, Univerzita Karlova, Česká zemědělská univerzita v Praze, Lužice, chráněná krajinná oblast, Německo, Polsko, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pár vlků žijící v okolí Třeboně má čtyři až pět mláďat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.