Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V noci na sobotu zemřel pamětník holokaustu Jiří Brady

O úmrtí informoval bývalý ministr kultury Daniel Herman. Brady zemřel v 90letech v kanadském Torontu, kde žil od roku 1951.

V Osvětimi, kam byl deportován spolu se svou rodinou, zemřeli jeho rodiče i tehdy třináctiletá sestra Hana. Z táboru hrůzy se mu nakonec v roce 1945 podařilo při pochodu smrti utéct. Brady prošel i koncentračním táborem v Terezíně.

Po válce emigroval z Československa. Po celém světě přednášel o hrůzách holokaustu. Brady získal i řadu ocenění. Mimo jiné i medaili Karla Kramáře, kterou mu udělil tehdejší předseda vlády Bohuslav Sobotka. Vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana se mu ale nedostalo. Při návštěvě České republiky v roce 2016 mělo být vyznamenání schváleno, to ovšem Zeman popřel s tím, že o ničem takovém neví.

Foto Jiří Majer (wikimedia commons)

Štítky holokaust, Jiří Brady, Auschwitz, Daniel Herman, Toronto, Miloš Zeman, Karel Kramář, Bohuslav Sobotka, Česko, Československo

V noci na sobotu zemřel pamětník holokaustu Jiří Brady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.