Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Alšova jihočeská galerie zrekonstruuje muzeum keramiky v Bechyni

Na celkem 32 milionů korun vyjde Alšovu jihočeskou galerii rekonstrukce Mezinárodního muzea keramiky v Bechyni. Práce potrvají rok a otevřeno by mělo být na jaře 2021. Peníze na přestavbu získá galerie z programu IROP.

Celková rekonstrukce se týká bývalého Domu služeb v Novohradské ulici, který bude mít Alšova jihočeská galerie ve správě. Domluvila se tak s Jihočeským krajem, který budovu získal v roce 2016 od města Bechyně. „Podle všech předpokladů bude pobočka hotová na podzim roku 2020, pro veřejnost ji otevřeme na jaře 2021,“ vysvětlil ředitel Jihočeské galerie Aleš Seifert. Během dvou let galerie do oprav investule zhruba 32 milionů korun z evropských finančních zdrojů, státního rozpočtu a rozpočtu Jihočeského kraje, který projekt kofinancuje a předfinancovává.

Změnou projde také otevírací doma. Oproti stávajícím pěti měsícům bude nová budova bude v provozu celoročně. Podle Seiferta to nabídne více pracovních příležitostí pro obyvatele města a okolí. 

V nové budově bude menší stálá expozice keramiky. „Zároveň vzniká prostor pro krátkodobé výstavy, a tam by měly být i výstavy designu, malby, sochy, grafiky, klasický průřez i současného umění. Ještě to má bonus, že tam začne působit edukační oddělení, pro Bechyni, střední a základní školy a širší veřejnost se začnou dělat programy," řekl Seifert.

Foto AJG

Štítky Alšova jihočeská galerie, rekonstrukce, Bechyně, keramika, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, galerie, Jihočeský kraj, muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alšova jihočeská galerie zrekonstruuje muzeum keramiky v Bechyni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.