Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Silvestrovské oslavy přinesly smrt. Zabíjely petardy

Bujaré oslavy, nebe ozářené ohňostrojem a chvíle, na kterou se všichni těší. Pro paní Drahomíru J. z Týnska to byly spíš okamžiky bezmoci. Dvě telata, o které se celý rok starala, silvestrovskou noc nepřežila.

„Kráva se telila, letos to vyšlo na Silvestra. Porod je přirozený, necháváme to, jak to je. Začaly lítat světlice, kráva se začala telit večer, začala tady vyplašeně běhat Jedno tele se narodilo, to si kráva olízala a pak od něj odešla,“ popisuje se slzami v očích majitelka dobytka Drahomíra J. a dodává:  „To druhé se narodilo až ráno. Bylo mrtvé. Tele, které se narodilo ještě před půlnocí,  bylo pěkné, velké, bylo schopné života. Tím jak tady lítaly, tak na něj šláply. Mělo prošlápnutý hrudník.”

Podobná situace se ale rodině nestala poprvé. Už před dvěma lety stejným způsobem o jedno tele přišla. Jejímu manželovi museli lékaři dokonce amputovat prst, když se telící krávu, které rány z rachejtlí tak vyplašily, snažil uklidnit a odchytit. Ta ho ale přirazila na ohradu a palec na ruce mu rozdrtila.

Celá situace je o to horší, že prakticky neexistuje nikdo, na koho by se rodina se vzniklou škodou mohla obrátit

„Musela bych žalovat celou vesnici, vesnice okolo a kdo mi co zaplatí? Pojištěné to nemám, protože krávy na pastvě, které volně pobíhají, nikdo nepojistí. V tom malém množství, které mám, by pro mě pojištění stejně znamenalo ztrátu zisku,“  pokračuje dál majitelka

Situaci se přesto rozhodla řešit a obrátila se na vedení obce. Pod fotkou, kterou si dala na svůj facebookový profil, se okamžitě zvedla obrovská vlna nevole a solidarity.

O tom, jak se vedení města k celé situaci postaví, vás budeme informovat.

Foto Jana Kroneislová

Štítky Českobudějovicko, silvestr, zvířata, petardy, kráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silvestrovské oslavy přinesly smrt. Zabíjely petardy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.