Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V šumavském silvestrovském vlaku jeli Masaryk, Lada i pionýři

Neznalí cestující dnes ve vlaku z Vimperka na Kubovu Huť na Prachaticku mohli váhat, v jakém se nacházejí století. Pokud totiž měli štěstí, mohli si k nim přisednout třeba Tomáš Garrigue Masaryk, Josef Lada, pionýři, nebo klidně i čert. Letos totiž na této trati tradičně vyjely čtyři páry speciálních silvestrovských vlaků.

Každý rok speciální vlak láká 3000 až 3500 lidí, letos zaznamenal pořádající Stifterův pošumavský železniční spolek podobný zájem. Kostýmy oblékají vždy desítky lidí.

Do nejvýše položené české stanice, Kubovy Hutě, jezdí na Silvestra dvě motorové lokomotivy a souprava šesti vozů. Letos na cestu vyrazily již podevatenácté. „Sté narozeniny oslavila naše republika, 125 let jezdí vlaky do Vimperka, před 200 lety bylo otevřeno Národní muzeum v Praze. Každý z nás měl letos narozeniny, tak je klidně může oslavit ještě jednou," říká předseda spolku Roman Hajník.

Jako na karnevalu

Lidé čekající v půl osmé ráno ve Vimperku si mohli připadat jako na maškarním plese. Na peronu s nimi čekali kupříkladu pionýři, ruští kosmonauti, vodník a čert z pohádky Princezna ze mlejna, kteří hledali Elišku. Nastoupili i pejsek s kočičkou, kteří se ptali, co dát do dortu, medvěd, Bob a Bobek, příslušníci Lidových milicí či Josef Lada: „Já jsem dopsal knížku o kocouru Mikešovi, tak jsem si ho vzal s sebou," říkal. Mezi herci byl i člověk v kostýmu lva. „Ten ocas je dokonalej,"  hodnotil kdosi.

Mrazivé vimperské počasí prohřála saxofonistka hrající variace na českou hymnu, objevil se i transparent "Poctivou prací k lepším řízkům". Jako Masaryk se oblékl železničář a spisovatel Roman Kozák. „Měl bych důvod se státnicky zlít: tuhle republiku jsem vám nechal třikrát delší - Zakarpatí jste prošustrovali, Slováky taky, tak snad aspoň tu mravnost tady najdu," bavil cestující na nádraží v Kubově Huti, kde od rána sněžilo. Nádraží ve výšce 995 metrů nad mořem je nejvýše položenou železniční stanicí v Čechách.

Zatím každého ročníku se účastní František Suchý z divadelního spolku Bouček. Nezapomněl ani letos na ročník devatenáctý, kvůli slavnostní jízdě vstával v pět ráno. „Ve vlaku jedou hlavně děti, co jim řekne nějaký Klostermann?," vysvětluje, proč se převlékl právě za pejska Karla Čapka. Zavzpomínal také na doby, kdy vlak tahala parní lokomotiva a zařazen byl i jídelní vůz.

Bylo potřeba utratit peníze, tak na Silvestra začali jezdit vlakem

Na nádraží v Kubově Huti čekalo občerstvení, technika horské služby, úřadovna vlakové pošty a pohádková kancelář. Ve Vimperku byl k vidění otevřený depozitář pořádajícího spolku v bývalém železničním skladišti. Lidé si tam mohli koupit upomínkové předměty. Ze zasněžené Kubovy Huti někteří vyrazili na 1362 metrů vysokou horu Boubín, kde je čekaly pamětní pohled a razítko.

Silvestrovský vlak vyjel poprvé v roce 2000, kdy spolek slavil v létě výročí železnice Vimperk - Lenora a zbyla část peněz, jež bylo třeba do prosince vyčerpat. „Řekli jsme si „Když do konce roku, tak na silvestra, protože tradice silvestrovského výstupu na Boubín je daleko starší než tenhle vlak, tak ho lidem trošku zpříjemníme." A ono se to uchytilo," řekl Hajník. Od třetího ročníku křižují trať mezi Vimperkem a Kubovou Hutí na Silvestra vlaky tématické.

Štítky Prachaticko, Vimperk, Kubova Huť, silvestr, oslava, železnice, vlak, Tomáš Garrigue Masaryk, Josef Lada, okres Prachatice, Národní muzeum, Karel Čapek, Roman Kozák, František Suchý, Boubín, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V šumavském silvestrovském vlaku jeli Masaryk, Lada i pionýři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.