Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Policisté radí, na co si dát pozor při odpalování ohňostrojů

Se zábavní pyrotechnikou na konci roku nemusí být taková zábava, jak se ze začátku může zdát. Jihočeští policisté proto dali dohromady několik rad a doporučení, jak s rachejtlemi správně zacházet tak, aby nikdo nepřišel k úrazu.

Jak manipulovat se zábavní pyrotechnikou? Kde a jak ji nakoupit?

V současnosti každý může sehnat velké množství druhů nejrůznějších dělbuchů, rachejtlí, raket a jiných domácích ohňostrojů a efektů. Jejich prodej se řídí přísnými pravidly, při jejichž nedodržování můžou odpalovači ohrozit nejen sebe, ale i ostatní lidi v okolí včetně jejich majetku.

Proto se u všech těchto výrobků musí objevovat přesný návod k jejich použití, který musí být čitelný v češtině. „Musí zde být zřejmý způsob i místo jejich odpalování. Výrobek musí být označen zkušební značkou, klasifikační třídou, do které jsou pyrotechnické předměty zařazeny podle stupně jejich nebezpečnosti a nesmí chybět ani údaj o době použitelnosti,“ vypočítává policejní mluvčí Hana Millerová.

Prodej zábavní pyrotechniky podléhá věkovému omezení

Pyrotechnické výrobky jsou označeny značkou CE a číslem úřadu a jsou rozděleny do čtyř kategorií. Každá z nich je podle zákona dostupná až od určitého věku.

  1. kategorie 1 od 15 let,
  2. kategorie 2 od 18 let,
  3. kategorie 3 od 21 let,
  4. ostatní pyrotechnické výrobky kategorie  P1 nebo divadelní pyrotechnika kategorie T1 od 21 let.

Pro kategorie 4, P2 a T2 se vyžaduje odborná způsobilost.

Dělení zábavní pyrotechniky podle starší vyhlášky

Starší právní úprava dělí stupně nebezpečnosti zábavní pyrotechniky do čtyř tříd. Tyto výrobky jsou označeny značkou pro pyrotechnické výrobky pod písmeny ČÚZZS.

  1. Pyrotechnické předměty 1. třídy – mohou být prodávány osobám mladším 18 let, pokud v návodu není stanoven zákaz prodeje těmto osobám (například petardy, bouchací kuličky, Čertíci, práskací šňůrky a podobně).
  2. Pyrotechnické předměty 2. třídy – mohou být prodávány jen osobám starším 18 let (například římské svíce, fontány, rakety, a podobně).
  3. Pyrotechnické předměty 3. třídy – mohou být prodávány jen osobám s odbornou způsobilostí odpalovače ohňostrojů.
  4. Pyrotechnické předměty 4. třídy – zde je nutné povolení místně příslušného obvodního báňského úřadu, předměty jsou prodejné pouze osobám s odbornou způsobilostí odpalovače ohňostrojů. Tyto výrobky by neměly být volně dostupné.

Sledujte kvalitu a nakupujte v prověřených obchodech

„Při nákupu je třeba se zaměřit zejména na kvalitu nabízeného zboží. Předměty nesmí být poškozené, prohnuté ani navlhlé. Pozor také při nákupu za podezřele nízkou prodejní cenu. Nákup zábavní pyrotechniky je nejlépe provádět u autorizovaných prodejců. Tam je také záruka, že zboží, ještě než se dostane ke kupujícímu, je správně uloženo,“ vysvětluje policejní mluvčí.

Dále zmiňuje, že je hazardem používat pro zábavu vojenský materiál.

Nevybuchlých rachejtlí si nevšímejte, jejich spojování dohromady nemá cenu

„Pokud pyrotechnický předmět pro zábavné účely neexploduje, je bezpodmínečně nutné jej nechat čtyři až pět hodin bez povšimnutí (například zahrabat do sněhu), nezkoumat, proč exploze nenastala,“ varuje Millerová.

Také vyvrací pověru, že spojování dvou a více různých druhů raket, ohňů či gejzírů napomáhá většímu světelnému nebo zvukovému efektu. „Opak je pravdou. Odpálí se pouze jeden předmět a ostatní se znehodnotí bez žádaného efektu,“ říká mluvčí policistů.

Nenechte hrát si s pyrotechnikou děti, ohňostroje bez návodu nepoužívejte

Dále důrazně varuje před používáním rachejtlí, petard a podobných výrobků dětmi. „Jsou to bytosti velice zvídavé a vše, co se třpytí, bliká a vydává všelijaké zvuky, je přitahuje jako magnet,“ připomíná.

Nakonec Hana Millerová doporučuje nepoužívat pyrotechniku bez návodu, kde hrozí větší nebezpečí při manipulaci. Důležité je také nemanipulovat s těmito výrobky pod vlivem alkoholu.

„Krásný a bezpečný vstup do nového roku 2019 Vám přejí jihočeští policisté,“ uzavírá jejich mluvčí.


 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Silvestr, Nový rok, oslavy, ohňostroj zábavní pyrotechnika, petardy, rachejtle, policie, varování, zranění, zábavní pyrotechnika, ohňostroj, pyrotechnika, Český báňský úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté radí, na co si dát pozor při odpalování ohňostrojů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.