Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V babyboxech se od roku 2005 našlo už 180 dětí. První miminko bylo odloženo i v Budějcích

Babyboxy v Česku pomohly od svého vzniku v červnu 2005 zachránit už 180 dětí. Jen letos se v nich našlo 12 děvčátek a šest chlapců. Posledním "přírůstkem" byl ve čtvrtek ve schránce na radnici v Praze 6 hoch, který dostal jméno Filip. První miminko bylo letos odloženo i do babyboxu v Českých Budějovicích.

První babybox začal fungovat v roce 2005 v GynCentru v pražském Hloubětíně. Vůbec první odložené nemluvně v Česku se v něm objevilo v únoru 2006. Byla to malá Soňa. Do dneška pracovníci v hloubětínské schránce našli 26 dětí. Přes babybox odstartovalo svůj život už celkem 104 děvčat a 76 chlapců.

Zatím nejvíc dětí se do babyboxů dostalo v roce 2011. Bylo jich 22. O rok později jich schránky přijaly 20. Loni a předloni zdravotníci vyzvedli 16 chlapců a děvčátek. Letos jich bylo 18, tedy stejně jako v letech 2013 a 2015.

Babyboxy jsou klimatizované a vytápěné, je v nich stálá teplota. Zařízení okamžitě na odložené dítě upozorní personál, který se hned o novorozence postará. Ministerstvo zdravotnictví registruje schránky jako zdravotnický prostředek. V roce 2006 získaly ochrannou známku.

Letos začaly fungovat čtyři nové schránky. V březnu přibyl babybox v Blansku v záchranné službě, v květnu pak v boskovické nemocnici, v říjnu v Jesenici a v prosinci v nemocnici ve Vsetíně. Vedení spolku chce jednat i se zařízeními v dalších městech. Starší typy babyboxů postupně také mění za moderní.

ČTĚTE TAKÉ: Do budějckého babyboxu někdo odložil holčičku. Dostala jméno Ivanka 

První miminko se letos objevilo také v babyboxu v Českých budějovicích. Do speciální schránky holčičku někdo umístil 17. října 40 minut po půlnoci, zabalenou v modré dece, žlutém ručníku s kouskem leopardí kůže. Dostala jméno Ivanka podle hejtmanky Jihočeského kraje Ivany Stráské. „Na jménu Ivanka jsme se shodli hned. Připomíná, že nás s ředitelem jihočeské záchranky Markem Slabým seznámila Ivanka Stráská, jihočeská hejtmanka a protagonistka babyboxů,“ uvedl zakladatel babyboxů Ludvík Hess.

Autoři | Foto Bramberka Nová

Štítky Babybox, miminko, České Budějovice, Ludvík Hess, Česko, Praha, Hloubětín, Ivana Stráská, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

V babyboxech se od roku 2005 našlo už 180 dětí. První miminko bylo odloženo i v Budějcích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.