Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Oslavy Silvestra budou na Šumavě bez ohňostrojů. Zábavní pyrotechniku zakazuje zákon

Konec roku často doprovází bujaré večírky doplněné ohňostrojem. Ne každý si ale hlučnou světelnou show užívá. Zvířata, i ta divoká, velmi často zábavní pyrotechnikou trpí. V území Národního parku Šumava si proto ohňostrojů na Silvestra neužijete.

„Klidné oslavy příchodu Nového roku začínají být trendem. Od konce listopadu jsem odpovídal na několik dotazů návštěvníků, zda zákaz pyrotechniky na Šumavě stále platí, protože by rádi byli tam, kde je o Silvestru a na Nový rok klid. Ano, zákaz pochopitelně platí a klid by tu měl být a jen doufáme, že všichni návštěvníci i místní budou zákon dodržovat. Pokud ne, hrozí pochopitelně sankce," zmiňuje mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Zákaz neplatí jen na Šumavě. Zábavní pyrotechnika se nesmí používat na území všech národních parků v České republice. „Toto omezení jsme jednoznačně uvítali. Pro divoká zvířata je používání zábavní pyrotechniky, které doprovází hlasité výbuchy a ostré světelné efekty, velmi stresující. Při útěku, většinou noční krajinou, tak vydávají velkou spoustu potřebné energie a také jim hrozí zranění," vysvětluje mluvčí KRNAP Radek Drahný.

„Za příklady nemusíme chodit nikterak daleko. Snad každý, kdo má psa, kočku nebo jiná domácí zvířata, viděl, jak je používání pyrotechniky děsí. A to jsou domácí zvířata, která jsou od nás zvyklá na spoustu nepřirozených zvuků a světelných efektů. U divokých zvířat je to ještě horší," doplňuje Tomáš Salov, mluvčí Národního parku České Švýcarsko.

Bez zábavní pyrotechniky se měly obejít oslavy už loni. Zákaz totiž na území parků platí už od roku 2017. Za porušení zákazu navíc hrozí tučná pokuta, a to do výše až deseti tisíc korun. 

Součástí „kampaně“ za tichý Silvestr a Nový rok je video Petra Krejčího, který má na svém kontě například dokumentární cyklus Krajinou domova. „Právě v tomto krátkém videu je vysvětleno, proč je používání zábavní pyrotechniky na našich chráněných územích omezeno zákonem," doplňuje mluvčí Národního parku Podyjí David Grossmann

Foto Zuzana Reifová

Štítky národní parky, zábavní pyrotechnika, silvestr, nový rok, Šumava, ohňostroj, Národní park Šumava, Jan Dvořák, Česko, David Grossmann

VIDEO: Oslavy Silvestra budou na Šumavě bez ohňostrojů. Zábavní pyrotechniku zakazuje zákon  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.