Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Kde na vás o vánocích Ježíšek kývne?

Milí přátelé, čas letí a letí a my jsme zase o rok moudřejší. Letošní adventní čas odpočítává poslední hodiny a ve studentském kostele Svaté rodiny na Senovážném náměstí je vše nachystáno. Co že je nachystáno? No přece jediný mechanický betlém v Českých Budějovicích. Téměř přesně před rokem jsme s Milanem o něm připravili článek s názvem „Ortoped rozchodil betlém“. V něm jsme se zaměřili spíše na jeho historii a psali jsme o záslužném díle pana doktora Sadovského z českobudějovické nemocnice. Pan doktor totiž betlém před několika lety kompletně zrekonstruoval a nyní ho každý rok připravuje na sezónu.

Už loni jsme si říkalii, že vám musíme zprostředkovat i pohled do zákulisí. Jinak řečeno, jak vypadá betlém zezadu, jak je mechanicky vyřešen. Ale popořadě.

Jak tedy příprava betlému vypadá? Nejdříve je třeba betlém přemístit do dílny pana doktora. To se v listopadu přistaví před kostel bytelná kára a silný pan školník se studenty Bigy pečlivě zabalený betlém naloží. Auto s betlémem nejede daleko, jenom třikrát zahne a už zastavuje před rodinným domkem. Tady se betlém přesune do vytápěné dílny a zde probíhají všechny potřebné práce.

Když pan doktor v roce 2015 dělal kompletní opravu mechanických částí, udělal zároveň i inventuru. V betlémě je celkem 127 figur. Z těch 127 postaviček se 51 pohybuje ve skupinách – např. na řetízku. Ty rozpohybovat je celkem jednoduché, obtížnější je rozchodit zbývajících 34 samostatně se pohybujících figurek. To vše obsluhuje jeden motor, který pohání dlouhou centrální hřídel. K této hřídeli je napojeno celkem 14 kožených transmisí, 7 šnekových převodů, tři ozubené převody a jeden převod kolmý. A aby toho ještě nebylo málo, tak některé pohyby jsou zajištěny 16 vačkovými převody. Nejvíce vypovídající jsou samozřejmě Milanovy fotografie.

Pan doktor vše utáhne, napne kožené řemínky, promaže a nechá betlém cvičně na pár hodin zapnutý. A znovu se utahuje, dolaďuje. I zde jsou některé figurky tzv. potížisté, např. tancující děti se občas nechtějí točit. Když je vše doladěno, betlém jede nazpět do studentského kostela.

Autorem betlému je Alois Vajer, povoláním byl kotlář. Jak asi víte, kotlář dělal kotlíky, velké kotle a také je spravoval. A kotlář udělal takovéto dílo! Neuvěřitelné! Děkujeme, pane Aloisi Vajere, a děkujeme, pane doktore Sadovský.

Milí přátelé, tento díl je naším posledním letošním povídáním. Přejeme vám krásné vánoční svátky.

A ještě dvě malé poznámky na závěr. Až budete stát u betléma ve studentském kostele, podívejte se pozorně i na Ježíška v jesličkách. Když se budete dívat dobře, občas na vás jemně kývne. A druhá poznámka – pokud máte děti nebo vnoučata, která budou v tomto školním roce končit pátou, sedmou nebo devátou třídu, přijďte nás navštívit na Biskupské gymnázium. Den otevřených dveří letos máme už 7. ledna.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Milan Binder, Martin Maršík, České Budějovice, Pavel Sadovský, betlém, Ježíšek, kostel, Vánoce, Nemocnice České Budějovice

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Kde na vás o vánocích Ježíšek kývne?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.