Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

V Česku dojde na odchyt vlků, čipy a obojky by mohly usnadnit návrat šelmy

V příštím roce dojde na vybraných místech v České republice k regulovanému odchytu vlka. Výzkum České zemědělské univerzity by mohl pomoci k hladšímu návratu psovité šelmy na naše území.

Česká zemědělská univerzita je jedním z participantů na přeshraničním projektu Objektivní akceptace vlka v člověkem pozměněné přeshraniční krajině (OWAD). Z toho důvodů si vyžádala výjimku pro odchyt vlků. „Odchycení vlci budou opatřeni zařízením, které umožní sledovat jejich pohyb. Zvířata tak získají telemetrický obojek a čip,“ uvedla mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) Karolína Šůlová.

Výzkum by měl pomoci nekonfliktnímu návratu chráněné šelmy. Monitoring a získávání informací od německých kolegů ze Saska by mohli výrazně ovlivnit pohled na vlka, a to i ze strany veřejnosti. Výzkum tak kvituje i Miroslav Kutal z hnutí DUHA, které se dlouhodobě sledování šelem na území České republiky, věnuje. „Přestože data o pohybu vlků máme, informace získané díky telemetrický obojkům by nám mohly mnohé odhalit,“ řekl Miroslav Kutal.

K odchytu dojde hned na několika místech v období od ledna do června. „Vydali jsme výjimku odchytu pro území Chráněné krajinné oblasti Lužické hory. Podobnou vydal i Národní park České Švýcarsko a Ústecký kraj. Předpokládáme, že nakonec bude období zkráceno,“ komentovala Šůlová.

Vlci v Sasku se vyskytují přibližně poslední dvě dekády. Postupně se jim daří odchovávat mláďata a obývat nová teritoria. I zdeovšem vlk rozděluje společnost na dvě skupiny lidí. Ti kteří ho obdivují a podporují a ti, kteří ho nenávidí.

Vražedné pasti ani oka nejsou v plánu 

Celkem by nemělo být odchyceno více než deset vlků. Přestože na sociálních sítích v posledních dnech kolovaly zvěsti o tom, že vlci budou při odchytu zraněni, AOPK ČR to striktně odmítá. „K odchytu budou využity selektivní metody v podobě pasti nebo sklopce. Záměrem rozhodně není zranit zvíře. Celé místo bude navíc pod dohledem fotopasti a v týmu samozřejmě bude i veterinář. Po umístění čipu a obojku budou vzápětí vlci vypuštěni zpět do přírody,“ dodala Šůlová. 

Pokud se do pasti náhodou chytí jiný tvor, bude okamžitě vypuštěn do volné přírody. Celý projekt i převzetí dosavadních znalostí ze Saska, odkud k nám vlk přichází, by mohli pomoci, aby i u nás našel tento tvor své místo. Důležité je ovšem pochopení ze strany veřejnosti „Práce s veřejností je velmi důležitá. Aktuálně například dokončujeme společně mapy výskytu vlka. Nové poznatky by nám mohly pomoci i při osvětových akcích,“ zakončil Kutal.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vlk, odchyt, OWAD, Agentura ochrany přírody a krajiny, šelmy, univerzita, Česko, Česká zemědělská univerzita v Praze, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Sasko, příroda

V Česku dojde na odchyt vlků, čipy a obojky by mohly usnadnit návrat šelmy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.