Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Na Lannovce se „prodávalo“ psí maso. Aktivisté upozorňují na paradox zabíjení kaprů

Zabití za třicet. Vykuchání za pětatřicet. Na Lannovce se dnes odpoledne „prodávalo“ psí maso. Aktivisté z organizace Hlasy zvířat tak chtěli upozornit na to, že není rozdíl mezi zabíjením kapra a psa.

Vánoce jsou odjakživa svátky klidu a míru. Tomu ale podle organizace Hlasy zvířat odporuje zabíjení kaprů, ke kterému před těmito svátky každoročně dochází. Právě proto připravili aktivisté na Lannovce stánek, na kterém prodávali psí maso. „Chceme upozornit na paradox toho, že lidem nevadí zabíjení kaprů, ale psů ano. Je dokázáno, že i ryby cítí bolest. Proto není rozdíl v tom, jestli se za pár dní budou všude zabíjet kapři, nebo tady my teď jako zabíjíme psa,“ vysvětluje jedna z organizátorek Eva Hemmerová.

Dramatičnost celé akci dodává právě živý pes, kterého aktivisté převlečení za řezníky chystají k porážce. „Žádnému psovi tady samozřejmě neubližujeme. Maso, které můžete ochutnat, je speciálně upravený seitan, což je zjednodušeně řečeno vegetariánské maso,“ vysvětluje organizátorka.

Prodej vyvolával velmi rozporuplné reakce. Někteří lidé se jen pozastavili nad ceníkem zabití, vykuchání nebo kila psího masa, jiní se baví vtípky. „Samozřejmě se najdou i tací, kterým to přijde vtipné a ptají se, jestli si mohou na místě koupit i živého psa určeného ke konzumaci, na to jsme ale zvyklí,“ přibližuje Hemmerová.

Ve většině případů ale převládají negativní reakce. „Je to totální nesmysl. Vždyť to je přeci úplně něco jiného zabíjet kapra a psa. Tohle mi nepřijde vtipné, ani chytré,“ komentuje jeden z kolemjdoucích. „Tohle je snad nezákonné, zabíjet tady psa, ne?“ komentuje další.

Prodej psího masa se v Budějcích nekonal poprvé. Akci Hlasy zvířat pořádají každoročně v několika městech po republice, ale i na Slovensku.

Tradice kapra

Kapr a ryba obecně patří mezi významné křesťanské symboly. Mezi klasické pokrmy na sváteční tabuli se u obyčejných lidí začal kapr objevovat až v 19. století. Do té doby si kapra o Vánocích dopřávaly pouze vyšší vrstvy a mniši. Někdy si lidé kapra připomínali pečivem ve tvaru ryby. To do jisté míry připomíná velikonočního beránka. V dnešní době minimum domácností připravuje na Velikonoce jehněčí maso, symbol beránka ale přetrval. Možná se tak jednou dočkáme toho, že při štědrovečerní večeři bude na stole kapr upečený z mouky.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky Hlasy zvířat, psí maso, kapr, Vánoce, pes, maso, ryby, Velikonoce

VIDEO: Na Lannovce se „prodávalo“ psí maso. Aktivisté upozorňují na paradox zabíjení kaprů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.