Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ve Strakonicích byla podepsána smlouva na raketové komplety

Náměstek ministra obrany pro řízení Sekce vyzbrojování a akvizic Daniel Koštoval, ředitel Sekce podpory Ministerstva obrany generálmajor Jaromír Zůna a zástupce společnosti SAAB Dynamics AB Kristian Wallin dnes symbolicky v prostorech 25. protiletadlového raketového pluku ve Strakonicích podepsali smlouvu na dodávku 16 kompletů protiletadlového raketového systému RBS-70NG (nové generace).

Moderní švédské komplety ve výzbroji armády nahradí morálně a technicky zastaralé protiletadlové prostředky S-10M ruské výroby ze 70. let a zároveň doplní stejný počet kompletů RBS-70, které již armáda používá. Dodávky v celkové hodnotě 949,023 milionů korun bez DPH se uskuteční v letech 2020 až 2021.

„Naše armáda dostává nové a moderní prostředky protivzdušné obrany, které odpovídají jejím požadavkům a potřebám. Komplety RBS-70NG jsou výrazným příspěvkem k modernizaci ozbrojených sil,“ zdůrazňuje ministr obrany Lubomír Metnar.

„Protiletadlové raketové systémy RBS-70 nové generace výrazně posílí bojové schopnosti Armády České republiky. Využívány budou nejen pro ochranu vzdušného prostoru ČR, ale i při plnění úkolů pozemní protivzdušné obrany v rámci mezinárodních úkolových uskupení NATO,“ uvádí náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Aleš Opata.


Protiletadlové komplety S-10M ruské výroby budou postupně vyřazeny z výzbroje.

S předchozí generací nové komplety sdílejí shodný systém přípravy a výcviku vojáků, logistiku, údržbu i jednotnou munici. RBS-70NG je zároveň plně kompatibilní se zavedeným automatizovaným systémem velení a řízení palby pozemní protivzdušné obrany a proto může být velmi rychle a bez dalších investic zařazen do operačního používání. V armádě tak bude zachována perspektivní zbraňová platforma, která se plně osvědčila a naši vojáci jsou na její operační nasazení připraveni a vycvičeni.

„Protiletadlové raketové komplety RBS-70 vyčleňujeme pro podporu pozemních jednotek v rámci brigádních úkolových uskupení. Na jejich bázi je rovněž postaveno úkolové uskupení pozemní protivzdušné obrany, které bude v roce 2019 součástí Sil velmi rychlé reakce NATO,“ dodává velitel strakonického útvaru plukovník Ján Sedliačik.

RBS-70NG představuje základní zbraňový prvek pozemní protivzdušné obrany, který především slouží k protivzdušné obraně pozemních jednotek, a to při všech druzích boje. Je určen k ničení celého spektra prostředků vzdušného napadení, včetně letounů, vrtulníků, bezpilotních prostředků nebo střel s plochou dráhou letu.

Autoři | Foto Jaroslav Landsinger

Štítky Strakonice, vojáci, raketový komplet, protivzdušná obrana, armáda, Ministerstvo obrany České republiky, NATO, Lubomír Metnar, Armáda České republiky, Aleš Opata, Generální štáb Armády České republiky, Česko

Ve Strakonicích byla podepsána smlouva na raketové komplety  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.