Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Med z centra Budějc je stejně kvalitní jako ten z Chráněné krajinné oblasti Blanský les

Na začátku letošního roku umístila společnost ESSOX na střeše svého sídla v centru Českých Budějovic 3 včelí úly. Včelař z řad zaměstnanců má své úly zároveň umístěné v CHKO Blanský les, na pomezí okresů Český Krumlov a České Budějovice. Srovnání dvou vzorků medu, které se nabízelo, přineslo překvapivý závěr: med z centra města může být minimálně stejně kvalitní, jako med z chráněné krajinné oblasti.

„Nápad kolegy umístit úly na střechu našeho sídla jsme uvítali bez váhání. O včelách v centrech měst jsme slyšeli a víme, že městskému ekosystému pomáhají. Díky skvělé péči našeho kolegy jsme na střeše budovy stočili letos 85 kilogramů medu, který rozdáme kolegům a obchodním partnerům jako originální vánoční dárek,“ uvedla Jana Hanušová, generální ředitelka společnosti ESSOX.

Med stočený ze včelstvec na střeše v centru Budějc nechal Essox otestovat v laboratoři QSI v německých Brémách. Zároveň ho porovnali s medem, který stejný včelař stáčel ze včelstev umístěných v CHKO Blanský les. Ve všech zkoumaných parametrech uspěly oba dodané vzorky na výbornou a jsou v souladu se všemi platnými normami Evropské unie. V některých parametrech dokonce „med z centra města“ vykázal lepší hodnoty, než med z chráněné krajinné oblasti.

„Výsledky medu z centra města jsou skutečně skvělé. I medy, které používají přívlastek BIO, většinou obsahují stopové množství pesticidů, což je sice legislativně nepřípustné, ale bohužel neovlivnitelné. Včely mají svůj „akční rádius“ zhruba dva kilometry. Ve chvíli, kdy v této lokalitě vše odkvete, včely přirozeně tento rádius rozšiřují až na pět kilometrů. A právě zde se mohou setkat s lokalitami, na kterých hospodaří zemědělec, který pro ošetření plodin používá konvenční prostředky,“ komentoval závěry studie Petr Samec, Senior Product Manager, včelař a zároveň majitel obou stanovišť.

Tisková zpráva

Štítky med, kvalita, České Budějovice, ESSOX, Blanský les, včelař, CHKO Blanský les, centrum města, střecha, Český Krumlov, Evropská unie, Jana Hanušová, Petr Samec

Med z centra Budějc je stejně kvalitní jako ten z Chráněné krajinné oblasti Blanský les  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.