Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Malák se upravovat nebude, kraj protipovodňové plány zamítl

Projekt na protipovodňová opatření u Malše v Budějcích definitivně skončil po více než sedmnácti letech. Krajský úřad totiž zrušil prodloužené stavební řízení na úpravy pravého břehu v Havlindě, kde měly začít první stavební práce v délce několika stovek metrů.

Krajští úředníci vyslyšeli oponenty, kteří proti stavbě volali už od začátku jejího plánování. Předloni se úpravy znelíbily i zastupitelům města, i přestože na začátku hlasovali pro ně.

Dílo mělo být dokončeno už v roce 2016. Zastupitelé ho ale zarazili, když reagovali na četné petice veřejnosti. Povodí Vltavy si tehdy vymohlo alespoň prodloužení stavebního povolení. „S ohledem na to, že dotčený orgán ochrany přírody nepovolil výjimku z ochranných podmínek zvláště chráněných druhů živočichů, nebylo možné žádosti vyhovět a platnost stavebního povolení nemohla být prodloužena,“ říká Radek Šíma z Oddělení informací a styku s veřejností z krajského úřadu.

Dále dodává, že Krajský úřad Jihočeského kraje ani Jihočeský kraj nebyly žadatelem o stavební povolení, ani stavebníkem protipovodňových opatření na Malši. „Pracovníci krajského úřadu ani zvolení zástupci Jihočeského kraje nemohou odpovídat na otázky, které nespadají do jejich kompetence,“ tvrdí Šíma.

Podle náměstka primátora Iva Moravce jsou protipovodňová opatření otázkou minimálně dalších deseti let. „Je naší povinností protipovodňovou ochranou město zabezpečit. Vltavu už hotovou máme, teď už zbývá pouze Malše,“ konstatuje Moravec.

Zároveň říká, že se celý projekt rozjede od začátku. „V předchozím projektu bylo vybagrování koryta řeky a jeho zkapacitnění. Směrem k Velkému jezu měly být postaveny protipovodňové zídky s průchody, které by se v případě povodně zatarasily dočasnými zábranami. Navrženy byly i krajinářské úpravy parku, dosadby dřevin a výstavba mobiliáře.“ Nyní bude město projednávat, zda a případně jaké prvky původního projektu využije pro projekt budoucí.

Štítky Budějce, Malše, řeka, povodně, protipovodňová opatření, projekt, krajský úřad, protipovodňová ochrana, České Budějovice, Jihočeský kraj, Povodí Vltavy (státní podnik), Ivo Moravec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malák se upravovat nebude, kraj protipovodňové plány zamítl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.