Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihočeský kraj uvolní na dostavbu letiště 255 milionů korun

Jihočeský kraj uvolní v příštím roce 255 milionů korun na dostavbu letiště v Plané u Českých Budějovic, které by pak mělo zahájit zkušební mezinárodní provoz. Pokud pak areál získá potřebnou certifikaci, regulérní mezinárodní provoz by na něm mohl začít koncem roku 2020.

V příštím roce podle něj půjde o poslední velkou částku, která do obnovy letiště směřuje. „Byla to celková investice přibližně půlmiliardová, rozprostřená do několika let. Realizace stále pokračuje a jedná se o poslední fázi doplacení té stavby,“ uvedl vedoucí odboru veřejných zakázek a investic Jihočeského kraje Miloš Juha. Dodal, že příští rok by měl být dokončen terminál, plocha pro parkování letadel a objekt se zázemím pro hasiče.

Vlastníkem letiště je Jihočeský kraj a město České Budějovice. Původně chtěly na projekt získat dotaci 400 milionů korun od EU, ale Evropská komise v roce 2012 grant zamítla. „Původně bylo letiště projektováno jinak. Toto je úsporná varianta, která je však reálná pro mezinárodní provoz," uvedl Juha.

ČTĚTE TAKÉ: V Plané zkoušeli osvětlení letiště, přiletělo speciální letadlo 

Počátky českobudějovického letiště sahají do 30. let minulého století. Plně zprovozněno bylo v roce 1937. V roce 1938 začala jeho éra vojenská. Obnovena byla po válce v roce 1945, o dva roky později pak i letecký provoz Československých aerolinií. V roce 1950 začala jeho dvouletá rekonstrukce. Od 90. let byly vojenské aktivity na letišti postupně tlumeny. V roce 2005 končí éra vojenského letectví a začíná nová epocha letectví civilního.

Civilní letecký provoz letiště opětovně začal 1. dubna 2006, když město České Budějovice a Jihočeský kraj založily společnost Letiště České Budějovice. Licenci pro neveřejný mezinárodní provoz získalo v roce 2007.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky Jihočeský kraj, letiště, České Budějovice, Planá, peníze, Evropská unie, Evropská komise, Letiště České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj uvolní na dostavbu letiště 255 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.