Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

E.ON dokončil investiční projekt na Kaplicku za čtvrt miliardy

Energetická společnost E.ON dokončila rozsáhlý investiční projekt vedoucí ke zvýšení spolehlivosti dodávek elektrické energie na Kaplicku v jižních Čechách. Investice do moderní rozvodny a vybudování nového úseku vedení velmi vysokého napětí v délce 15,2 kilometrů dosáhly čtvrt miliardy korun. Projekční práce začaly již v roce 2008.

„Vybudování nové rozvodny a 15,2 kilometrů dlouhého dvojitého vedení velmi vysokého napětí na Kaplicku je pro nás mimořádné nejen z hlediska výše investic, které dosáhly 250 milionů korun, ale také z pohledu významnosti samotné stavby. Za posledních téměř 30 let totiž nebylo na našem území postaveno delší vedení tohoto typu, zejména kvůli složitému a časově náročnému vyjednávání s vlastníky pozemků, což Kaplici dává punc unikátnosti,“ říká Zdeněk Bauer, předseda představenstva E.ON Distribuce.

„Rozvodna i nové vedení zajišťuje domácnostem i firmám v této oblasti vyšší spolehlivost dodávek elektřiny teď i do budoucna. Už nyní se zde nachází celá řada větších firem a počítáme s tím, že s budováním dálnice D3 přibydou další průmyslové areály. To bude znamenat mnohem vyšší nároky na odběr elektřiny, na což jsme chtěli být dopředu připraveni. A to se nám díky této investici povedlo,“ dodává Zdeněk Bauer.

Projekční práce byly zahájeny už v roce 2008, jen následujících pět let trvalo projednávání trasy přívodního vedení s vlastníky polností a pozemků pod plánovaným vedením. „Komunikovali jsme téměř s 300 vlastníky ze sedmi katastrů obcí a měst. Tato část bývá velmi složitá a mnoho projektů uvízne na dlouho na mrtvém bodě už právě v této fázi. S někým se dohodnete snadno, s někým je to složitější, jiný nekomunikuje vůbec. Je tak opravdu úspěch, že se nám celý projekt podařilo realizovat. Dnes často bývá problém postavit třeba dva kilometry nového vedení, tady jsme jich zvládli patnáct,“ upozorňuje David Mezera, vedoucí správy sítě velmi vysokého napětí E.ON.

Samotné vedení by ale bylo k ničemu bez nové moderní rozvodny v Kaplici, kde dochází k transformaci hladin velmi vysokého napětí na hladiny vysokého napětí. Aktuální zatížení transformátoru rozvodny se pohybuje kolem 20 megavolt ampér, přičemž na rozvodnu je napojeno na 13 tisíc odběrných míst v Kaplici a okolí. „Spotřeba elektřiny každoročně stoupá o dvě až tři procenta. S tímto faktem jsme samozřejmě počítali i tady. Až nebude první transformátor dostačovat, můžeme v rozvodně instalovat další. Navíc jsme v budoucnu podle potřeby schopni oba tyto stroje vyměnit za ještě výkonnější. Daná lokalita je tedy z pohledu distribuce elektřiny do budoucna zcela zabezpečena,“ objasňuje David Mezera.

„Rozvodnu může obsluhovat jen proškolený personál s příslušným vzděláním, technici navíc musí mít alespoň tři roky praxe. Je to odpovědná práce, která vyžaduje nejen odborné vzdělání, ale i zkušenosti. Klademe velký důraz i na bezpečnost práce,“ říká Jaroslav Hlásek, správce oblasti rozvoden E.ON na Českobudějovicku.

Rozvodna samotná ale stálou přímou obsluhu nepotřebuje. Má také velmi silné zabezpečení proti vstupu nežádoucích osob zvenčí. „Transformátor v rozvodně váží více než 46 tun, z toho jen 10 tun hmotnosti tvoří olej, který slouží k chlazení,“ uzavírá výčet zajímavostí Jaroslav Hlásek.

Tisková zpráva

Štítky E.ON, distribuční síť, Kaplice, projekt, vysoké napětí, elektřina, Jihočeský kraj

E.ON dokončil investiční projekt na Kaplicku za čtvrt miliardy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.