Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Děti z budějcké školky vyrazily k hasičům. Učí se, jak poznat nebezpečí

Naučit děti rozpoznat nebezpečí doma, ale i venku. Představit jim práci hasičů a vytrhnout je zábavnou, ale smysluplnou formou z každodenního stereotypu. To všechno mají za cíl jihočeští hasiči, kteří ve spolupráci s projektem Společně bezpečně představují dětem nástrahy, které je v životě mohou potkat.

Kdo z nás nechtěl být ve školce hasičem, policistou nebo záchranářem. Výlet na hasičskou stanici je tak pro děti velkým zážitkem. Exkurze je rozdělená na dvě části. Tou první je vzdělávací program, při kterém děti na interaktivní tabuli rozpoznávají jednotlivé složky integrovaného záchranného systému, hledají potencionální nebezpečí v domě a učí se spojovat obrázky s riskantními situacemi. „Nejvíc se mi líbilo pexeso, kde jsme musely hledat podobné obrázky, i když to občas bylo těžké,“ přiznává malá účastnice poslední prohlídky.

Pro děti jsou hasiči přirozenou autoritou, ke které vzhlížejí. Jihočeští hasiči s dětmi dlouhodobě pracují, ročně projde jejich učebnou tady v Budějcích 2,5 tisíce žáků mateřských i základních škol. Proto se ESSOX rozhodl využít tohoto potenciálu a zábavnou formou učit předškoláky a školáky, jak správně reagovat v nebezpečných situacích a jak jim předcházet. Mimo užitečných vědomostí si menší děti odnesou ze setkávání s hasiči také omalovánky nebo vystřihovánky hasičského auta. Kromě toho dostali letos v létě hasiči i velkou nafukovací překážkovou dráhu ve tvaru hasičského auta, aby si děti užily na akcích hasičů ještě více zábavy.

Druhá část bere děti přímo do akce. Hasičská auta a připravené uniformy jasně rozzáří každé dětské oko. Po ukončení této části všechny děti shodně odpovídají, že chtějí být hasiči. „Ukazujeme dětem hasičská auta, cisterny, vysvětlujeme jim, jak to chodí, když je někde potřeba naše práce. Je pravda, že tady ani nemuknou a s otevřenou pusou hltají každé naše slovo,“ směje se přednášející hasič Honza.

Projekt Společně bezpečně vznikl ve spolupráci společností Essox a Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje. „Společným cílem obou partnerů je přispívat osvětovou činností k ochraně zdraví a majetku obyvatel České republiky,“ vysvětluje Jana Hanušová, generální ředitelka společnosti ESSOX

 „Vzdělávání dětí a získání jejich pozornosti není nic snadného. Akce, jako je tato, mají velký potenciál oslovit děti tak, aby pak naslouchaly informacím, které se jim v rámci projektu snažíme předat,“ říká Hanušová.

Štítky Společně bezpečně, děti, hasiči, projekt, ESSOX, Jana Hanušová, Hasičský záchranný sbor, Česko, České Budějovice

Děti z budějcké školky vyrazily k hasičům. Učí se, jak poznat nebezpečí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.