Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Cestující se vydají sto let zpátky a zamávají z okna prezidentovi

Jízda s Českými drahami bude vypadat jako před sto lety. Před Vánoci totiž spolu se svými cestujícími zrekonstruují příjezd Tomáše Garrigua Masaryka z exilu do vlasti. Průvodčí prezidentovi cvaknul jízdenku v roce 1918.

Ráno vyjedou od hranic s Rakouskem dva vlaky. Expres se jménem T. G. M. bude historický a s trochou nadsázky by se dal nazvat Train Force One, protože na palubě poveze prvního československého prezidenta neboli oblíbeného herce Otakara Brouska, který bude od světoznámého státníka k nerozpoznání. Spolu s ním využije služeb národního dopravce doprovod v dobových kostýmech a početná skupina legionářů.

Všechny tyto navrátilce potáhne parní lokomotiva přezdívaná Hrboun. Za ní bude řazen vůz známý jako Pancéřák a dále Masarykův salonní vůz, salonní vůz Františka Ferdinanda d´Este, další dva Pancéřáky a doprovodný vůz lokomotivy.

Druhá souprava převeze pasažéry z 21. století. Koleje bude křižovat pod názvem “100 let spolu“. Tu budou tvořit novější vozy soupravy Retro Ostravan a vlak povede vícesystémová lokomotiva s unikátním polepem k výročí sta let republiky.

Vlaky zastaví 21. prosince po sedmé hodině ranní v Budějcích. Návštěvníky čeká živý koncert, přivítání Tomáše Garrigua Masaryka na nádraží, historický průvod na náměstí, přivítání prezidenta před radnicí a divadelní představení Republika, takový krásný sen.

Oba vlaky přijedou ze Summerau a Horního Dvořiště, dále budou pokračovat přes Veselí, Tábor a Benešov do Prahy. Více informací najdete na webu.

Štítky Budějce, jižní Čechy, doprava, vlaky, železnice, prezident, Tomáš Garrigue Masaryk, České dráhy, Vánoce, Otakar Brousek starší, František Ferdinand d'Este, Rakousko, Praha

Cestující se vydají sto let zpátky a zamávají z okna prezidentovi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.