Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Studenti Techniky pomáhali dětem v Bazalce

Už počtvrté zpříjemnili studenti českobudějovické Vysoké školy technické a ekonomické den klientům Centra Bazalka. To slouží jako nestátní stacionář pro čtyři desítky dětí s těžkým kombinovaným postižením a funguje jen díky podpoře dárců. Tentokrát s nimi vyráběli vánoční svícny a zpívali koledy.

„Chtěli jsme přijít zase s něčím jiným a myslím, že jsme se docela trefili. Ke každému klientovi je třeba přistupovat individuálně, pomohl nám i personál Bazalky. Každý si tak mohl odnést svůj svícen. Nejkrásnější byla radost v očích dětí i dospělých, když si v hotovém svícnu rozsvítili světýlko,“ říká Nikola Karasová, předsedkyně Studentské unie VŠTE. A dodává, že nikdy dříve si nedokázala představit, jak náročnou práci vychovatelky v takovýchto zařízeních mají. „Je to obdivuhodné. Advent je příležitostí zamyslel se nad pomocí těm, kteří ji potřebují,“ poznamenává.

Do Bazalky, která se stará o děti s mentálním, smyslovým a tělesným postižením či s poruchami autistického spektra s přidruženým mentálním postižením, přitom chodí studentky a studenti VŠTE opakovaně. Děje se tak v rámci sociálních aktivit školy, která tím podporuje neprávem opomíjené skupiny, jako jsou právě handicapovaní a senioři. Pro mnohé to je i poznání prostředí, které neznají. Pro klienty centra taková návštěva ale není jen zpestřením dne. Podle odborníků posiluje i jejich sociální kontakty, protože se setkají s úplně jinými lidmi. Mnohým to pak pomáhá i v běžném životě.

Punče pomohly psímu útulku 

Charita posluchačů českobudějovické Techniky se ale netýká jen lidí. Snaží se pomoci i útulku Pes pro život, kterému darují výtěžek z prodeje vánočního punče ve školní menze. I ten byl spojen s vánočními koledami. Vedle peněz půjde také o krmivo a hračky pro psy.

Útulek Pes pro život je dočasně domovem pro opuštěné psy, kteří jsou plaší, bázliví nebo naopak agresivní či postižení. Ti zpravidla přicházejí z nevyhovujících podmínek ve špatném stavu. Stará se o ně hlavně Dagmar Šímová. Ta veterinární péči, krmivo a ostatní věci hradí ze svých příjmů a finančních darů. S přibývajícími nemocnými psy se ale prostředků nedostává. Náklady mnohonásobně převyšují příjmy. „Pokud by se našli i další dárci, kteří by třeba přinesli psí krmivo na recepci školy do 18. prosince, budeme rádi,“ dodala Nikola Karasová.

Tisková zpráva

Štítky VŠTE, Centrum Bazalka, pomoc, svícen, pes, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti Techniky pomáhali dětem v Bazalce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.