Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Před Temelínem protestovalo proti malému růstu platů asi 60 lidí

Zhruba 60 až 100 zaměstnanců jaderné elektrárny Temelín se dnes kolem půl jedenácté sešlo na protestním shromáždění proti vývoji jednání s vedením ČEZ o růstu platů. Protest trval asi pět minut, odehrál se souběžně s demonstrací před centrálou společnosti ČEZ v Praze.

O protestu informovaly letáky, které rozdávali členové odborů také v Dukovanech. „Odboráři požadují, aby platy příští rok vzrostly o 13,8 procenta, ČEZ nyní nabízí růst mezd o 3,5 procenta,“ uvedl šéf odborů v jaderné elektrárně Temelín Vladimír Hronek.

Protest v Temelíně byl podle Plášila klidný. „Odhadem se sešlo tak šedesát až sto lidí. Prohlášení se nečetlo, všichni zaměstnanci, kteří tam byli, o něm věděli, a hlavní prohlášení se četlo na Duhové (v Praze). Byla to tichá podpora hlavní akce na Duhové. Víceméně (protestující) jen debatovali o problému. Další protest už dnes nechystáme," řekl Václav Plášil, předseda nezávislé odborové organizace elektrárny Temelín. Nevyloučil budoucí protesty, nebude-li se vyjednávání o růstu platů vyvíjet podle představ odborářů.

Ani chodu Jaderné elektrárny Dukovany se dnešní protest nedotkl. Provoz je plně zajištěn, všechna pracovní místa obsazena, fungují všechny čtyři bloky, uvedl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Členové odborů jen před jídelnou rozdávali pracovníkům letáky s informacemi o svém postoji a o tom, proč jejich zástupci odjeli protestovat do Prahy.

„Akci odborů chápeme jako součást vyjednávání o kolektivní smlouvě. Na provoz elektrárny neměla vliv. Každopádně kolektivní vyjednávání běží na úrovni celé společnosti, v elektrárně Temelín tato jednání neprobíhají," řekl k akci mluvčí Temelína Marek Sviták.

 

Autoři | Foto Petr Mareš

Štítky odbory, energie, demonstrace, mzdy, jaderná, Temelín, Dukovany, ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín, Praha, protest, elektrárna, Jiří Bezděk, Jaderná elektrárna Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před Temelínem protestovalo proti malému růstu platů asi 60 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.