Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Z budějckého vlakáče se stane výstavní síň, cestující zhlédnou Roberta Vana

V hale budějckého vlakového nádraží bude od pondělí 10. prosince těsněji než obvykle. Své velkoformátové fotografie zde bude vystavovat světoznámý fotograf Robert Vano.

Výstava nese název „Jedna láska, jedno manželství“ a Vano jejím prostřednictvím představuje české gay a lesbické páry, které spolu žijí a touží po možnosti uzavřít manželství. To je jim, narozdíl od heterosexuálních dvojic, bohužel zapovězeno.

Výstava vznikla pro kampaň Jsme fér, která se snaží o zpřístupnění manželství pro české gay a lesbické páry. Od června soubor Vanových portrétů objíždí republiku, cestující si ho mohou prohlédnout na vlakových nádražích ve všech krajských městech.

Robert Vano při focení výstavy procestoval půl republiky. Zvěčnil třináct párů v různých situacích a s různými životními příběhy. Některé vychovávají děti, jiné společně podnikají. Všichni se milují. Se vším, co k tomu patří – jen právo uzavřít manželství jim chybí. „Myslím si, že je úplně jedno, jestli se jedná o gaye, lesby, nebo to jsou heteráci. Když se dva lidi mají rádi a chtějí se vzít, mělo by jim to být umožněno. Už je to možné skoro všude, tak nevím, proč by to nemohlo být i u nás,“ říká Robert Vano. Naráží tak na fakt, že manželství pro stejnopohlavní páry je již uzákoněno ve většině zemí západní Evropy.

Každá fotka zvětšená na velký formát doprovází krátký příběh páru. „Je z nich patrné, že gay a lesbické páry řeší stejné problémy a užívají si stejné radosti jako páry heterosexuální. Radují se z chvil společně prožitých se svými blízkými, bojí se o jejich zdraví, řeší pracovní záležitosti. Jeden z nejsilnějších příběhů, který mi utkvěl, zažívají Radka s Vendulou. Radka pracuje s dětmi s poruchou autistického spektra a Vendula je lékařka na chirurgii. Obě denně odvádí obrovský kus náročné práce,“ říká Czeslaw Walek, šéf kampaně Jsme fér.

Štítky Budějce, nádraží, výstava, Robert Vano, manželství, pára, výstavní síň, Czeslaw Walek, železniční stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

Já bych byl raději a asi nejenom já, kdyby vlakáč dýchal provozem osobních vlaků v rámci integrovaného systému veřejné dopravy - abych nemusel pořád tahat auťák do těch přeucpaných budějckých ulic!

Úterý, 4. prosince 2018, 10:30Odpovědět

Z budějckého vlakáče se stane výstavní síň, cestující zhlédnou Roberta Vana  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.