Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Instagram mi nechybí, mám bez něj víc času, říká fotografka Markéta Dadáková

V budějckém Café Hostel vystavuje mladá fotografka Markéta Dadáková. Nestandardními metodami úprav ukazuje perspektivy fotek, které si spousta lidí neuvědomuje. Pořizuje je po celém světě, mimo jiné i v Černobylu.

Při své tvorbě Markéta používá nestandardní fotografické techniky. „Spousta lidí je přesvědčená, že fotka je jenom obraz skutečnosti a nic víc. Říká, že se fotografie nemůže vyrovnat třeba malbě. To si já nemyslím. Speciální techniky dopomáhají k efektům, které podle mě ukáží víc než jen to, co na neupravených fotkách vidíme. To nám pak vsugeruje nějaké další pocity a emoce – úplně stejně jako třeba impresionistické malby," poodhaluje svůj pohled okem fotografky.

Kromě foťáku jako většina lidí i Markéta pořizuje obrázky i na mobilu. Zajímavostí je, že nemá účet na populárním Instagramu. „Měla jsem, pravidelně jsem na něj vkládala fotky. Ale v létě se mi do něj naboural nějaký ruský uživatel. Další jsem si pak nezakládala, protože mi Instagram nijak nechyběl. Zároveň jsem zjistila, že mám víc času, protože mě nic nenutí pořád se koukat na mobil," konstatuje s úsměvem fotografka.

Jakožto propagátorka netradičních fotografických technik nic nemá proti úpravě fotek pomocí instagramových filtrů. „Já tomu rozumím – zkrátka chceme být všechny krásné, tak si dáme na fotku filtr, aby nám to slušelo víc. Filtry na fotkách obecně nevnímám nijak negativně, je to jeden z procesů jejich úpravy," říká Markéta.


Mateřinka, Černobyl, řijen 2018

Kromě focení Markéta ráda cestuje, podívala se například i do vybuchlé jaderné elektrárny v Černobylu a nedaleké Pripjati. Dostat se tam je už dnes kupodivu velmi snadné. „V dnešní době se tam běžný člověk dostane velmi snadno. Z Černobylu se stal turistický park, Pripjať je město cestovního ruchu. Je to atrakce, zaplatíte si a jedete tam." Ke Krumlovu se podle mladé fotografky Pripjať počtem turistů přirovnat nedá, i tak je tam ale čilo.

A jak to v "městě duchů" vypadá s radioaktivním zářením? „Ne všechny části jsou "umyté“ a dostupné, ale na většinu prostoru se dostanete bez rizika ozáření. Nedoporučuje se tam například sedat na zem nebo se čehokoli dotýkat, abyste si na sobě neodnesli radioaktivní částice. Ochranné skafandry v Pripjati už dnes nikdo nenosí, chodí se tam v normálním oblečení. Ale před vstupem do města podepisujete, že tam jdete na vlastní nebezpečí," popisuje Markéta.

Na otázku, jakým způsobem se po Pripjati pohybovala, odpovídá, že tam byla na zájezdu. „Vezmou vás do auta, kde vás vysadí na jednotlivých zastávkách, vy si tam pořídíte pár fotek, poví vám nějakou tu zajímavost a jedete dál," vzpomíná.

Fotografové často mívají spoustu různé techniky, Markéta ale žádného caddyho jako golfisté na cesty nepotřebuje. „Beru si jen foťák a batoh. To mi vystačí na desetidenní výlet," směje se sympatická blondýna.

V současnosti se Markéta Dadáková chystá na půl roku odjet na sever Francie do Amiens. Chce tam získat nové podněty pro focení.

Autoři | Foto Markéta Dadáková

Štítky Budějce, výstava, fotografie, Markéta Dadáková, Černobyl, Pripjať, fotograf, Instagram, technika, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Instagram mi nechybí, mám bez něj víc času, říká fotografka Markéta Dadáková  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.