Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

ANKETA: Nejoblíbenějším cukrovím Čechů je linecké a vanilkové rohlíčky

Skoro šedesát procent Čechů peče před Vánocemi cukroví, dvě třetiny z nich si doma připravují i těsto. V posledních letech ale roste zájem o nákup cukroví přes internet. Nejoblíbenějším cukrovím je podle průzkumu, ve kterém odpovídalo 525 lidí, linecké a vanilkové rohlíčky.

Linecké cukroví a vanilkové rohlíčky jsou nejoblíbenější druhy, následují vosí hnízda. Polovina mladých lidí do 35 let si podle průzkumu dopřeje perníčky, u lidí starších 54 let jsou nejoblíbenější pracny a nepečené cukroví. Polovina z těch, kteří před Vánocemi pečou, připravuje cukroví během pracovního týdne, třetina o adventních víkendech, zbytek dotázaných ho nepřipravuje vůbec.

Stále větší zájem je o kupované cukroví. „V našich obchodech se během roku, a to především před Vánocemi, prodá přes milion kusů balení hotového cukroví," prozradila mluvčí společnosti Ahold Barbora Vanko, podle níž je nejoblíbenější půlkilogramové balení.

Některé řetězce vánoční cukroví samy vyrábějí. Podle vedoucího pekárenské výroby hypermarketů Globus Pavla Meduny mají lidé na přípravu Vánoc stále méně času. „Od konce října do poloviny prosince pečeme linecká kolečka, vanilkové rohlíčky, kokosky, sněhové cukroví a samozřejmě vánočky. Během této doby naši pekaři a cukráři vykrájejí na milion kousků, které později slepují a zdobí," řekl Meduna. Podle něj je oblíbené sněhové cukroví nebo domácí kokosky. 

Na nedostatek času na výrobu domácího cukroví se u svých zákazníků připravuje i internetový prodejce Rohlik.cz. Podle jeho zástupců roste zájem o nákup cukroví přes internet. Předloni společnost prodala denně 90 balení, loni jich už bylo za den 200, letos očekává, že jich každý prosincový den prodá 600.

Linecké těsto je podle ředitelky korporátní komunikace Makra Romany Nýdrle nejoblíbenější z těst na pečení cukroví, v závěsu za ním pak perníkové těsto. Na Vánoce jich tento řetězec prodá zhruba za půl milionu korun.

Jaké cukroví máte nejradši?

Celkem hlasovalo179 čtenářů

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky cukroví, Vánoce, linecké, vanilkové rohlíčky, těsto, AHOLD, Globus, Rohlik.cz

ANKETA: Nejoblíbenějším cukrovím Čechů je linecké a vanilkové rohlíčky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.