Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Globální oteplování ztězuje umělé zasněžování sjezdovek, jihočeské skiareály fungují bez problémů

Globální oteplování ztěžuje přes zimu život nejen lyžařům, ale i provozovatelům sjezdovek. Kvůli nedostatku vody mají problém s jejich zasněžováním. Jihočeští vlekaři si však vedou dobře.

Malé srážky už dlouhodobě vnímají provozovatelé lyžařského areálu na šumavském Zadově. Problémy ale nemají díky kumulační nádrži, do které jim přitéká voda z místního potoka. Nádrž je ale třeba během zimní sezony udržovat plnou, její naplnění totiž trvá dva až tři dny.

Podobně umělé zasněžování řeší i na Libíně. „My máme svůj vlastní rybník, z nějž čerpáme vodu. Navíc jsme menší areál, takže nezasněžujeme tolik,“ říká místní provozovatel Petr Ludačka.

Vodu vůbec nemusí řešit Ski Areál Zadov. „Nacházíme se hned u Lipna, takže vody máme dostatek celoročně,“ říká provozovatel místních sjezdovek.

K výrobě tisíce litrů technického sněhu jsou třeba čtyři sta litrů vody. Tisíc litrů sněhu přitom stačí na pouhých pět čtverečních metrů sjezdovky. Ani přes potřebu velkého objemu vody pro sněžná děla ve zbytku Česka letos skiareály nebudou nijak omezovány ze strany úřadů, vody si tak mohou čerpat dle libosti. Jediným limitujícím faktorem pro odběr životodárné tekutiny bude zachování stanovené hladiny vody v tocích, odkud ji provozovatelé sjezdovek čerpají.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky sjezdovka, sněžné dělo, Libín, Zadov, Česko, Vodní nádrž Lipno, globální oteplování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Globální oteplování ztězuje umělé zasněžování sjezdovek, jihočeské skiareály fungují bez problémů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.