Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budějcké Auticentrum potřebuje nové auto. Pomůžete i vy?

Budějcké Auticentrum pomáhá lidem s autismem bezmála čtyři roky. Za tu dobu služeb centra využilo více než sto klientů, kteří se za pomoci odborníků, asistentů a dobrovolníků učí komunikovat a fungovat v běžném životě. V jejich práci jim pomáhá kromě speciálních pomůcek také automobil. Ten současný, který byl pořízen již jako starý vyřazený majetek po více jak dvaceti letech provozu, bohužel dosluhuje. Podaří se nám vybrat finance na pořízení nového?

„Péče o autisty není jednoduchá. S odbornými službami pro ně jsme začínali v roce 2015, před tím jsme byli jen komunita rodičů, kteří hledali vhodné aktivity pro své děti, bylo nás však stále více,“ popisuje ředitelka centra Milena Urbanová.

Základem práce s autistou je podle ní individuální přístup. To co je na první pohled vidět, jako křik, pláč, nevhodné chování, je jen špička ledovce. Ostatní deficity způsobené vrozenou poruchou mozkových funkcí jako je odlišný způsob vnímání a prožívání světa, emocí, neschopnost sdílení se s ostatními, a z toho plynoucí úzkosti, strach, napětí a další, vidět nejsou.

„Obecně lidem s autismem je třeba dát větší míru struktury prostředí, činností a času pomocí vizualizace, tak aby věděli, co, kdy, kde a jak dlouho budou vykonávat. Když získají tuto předvídatelnost, odpadne úzkost a strach ze změn,“ vysvětluje ředitelka.

Speciální metody práce jsou v Auticentru využívány při všech běžných aktivitách, jako jsou například muzikohrátky, pohybovky, malování nebo keramika. „Dítě s autismem si většinou nehraje, nezná sociálně napodobivou ani fantazijní hru, maximálně přesně kopíruje, co vidí třeba v kreslené pohádce. Proto se tak těžko zapojí mezi vrstevníky. Zjednodušeně řečeno, pokud dáte dítěti s autismem autíčko, bude si například mechanicky točit s kolečkem, nerozvíjí však hrou sociální komunikaci, což je zásadní problém do budoucna. V Auticentru tak různým metodami pracujeme na tom, abychom u dětí rozvíjeli funkční hru,“ vysvětluje ředitelka. 

Ideální „pomůckou“ je například dětské lego. „Začínáme jednoduchým scénářem s pár kostkami a fugurkami, který natočíme na video a poté jej dítěti pouštíme. Ukazujeme mu tak prostřednictvím hry různé situace, protože dítě a autismem postrádá vrozenou schopnost zdravých dětí správně reagovat na určité podněty. Je to dlouhodobý proces, záleží na míře postižení a na práci mnohdy již unavených rodičů s dítětem v domácím prostředí,“ zdůvodňuje Urbanová ve zkratce.

Do nového roku s novým autem?

Speciální službou Auticentra jsou odlehčovací pobyty. „Během pobytu se snažíme klienty co nejvíce brát do běžného prostředí. Na různé výlety, procházky, ale i sportovní a kulturní aktivity. Je třeba, aby nebyli zavření jen tady v centru,“ představuje význam pobytů Milena Urbanová.

K tomu ale organizace potřebuje auto. „Pokud jedete někam s klientem s autismem, je to opravdu dosti náročné. Někteří klienti nezvládají autobus s cizími lidmi, jiní se v půlce cesty rozmyslí a chtějí zpět, pro některé je třeba mít s sebou převlečení a další pomůcky. A pokud jdete pěšky s více klienty najednou, umíte si asi představit, že to není jen tak. Proto je pro nás velmi důležité auto,“ vysvětluje ředitelka. 

Pracovníkům totiž umožňuje dělat jejich práci o mnoho kvalitněji a bez stresu. Auto, které používají teď, už bohužel není v nejlepší kondici. Dostali jej jako vyřazené služební auto. A protože je období před Vánoci, můžeme pracovníkům organizace a klientům pomoci splnit velký sen, kterým je pořízení nového funkčního vozu. Pokud se chcete do sbírky zapojit, můžete přispět jakoukoliv částkou na sbírkový účet č. 223830888/0600. 

Pro podrobnější informace o Auticentru se můžete podívat na jejich webové stránky nebo Facebook.


Za podporu Auticentra velice děkujeme panu Františku Gaierovi ze společnosti Autodoprava Gaier Prachatice.

Foto Jana Kroneislová

Štítky Auticentrum, pomoc, Autodoprava Gaier Prachatice, autismus, Facebook, Vánoce

Budějcké Auticentrum potřebuje nové auto. Pomůžete i vy?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.