Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Policisté zinscenovali podvodné divadlo, nadchli několik desítek seniorů

Policisté, budějčtí strážníci, zástupci krajského úřadu a zaměstnanci společnosti pečující o seniory spojili své síly k přípravě speciálního divadelního představení. To bylo určeno starým lidem, kteří se z něj dozvěděli, jak poznat podvodníky a jak na ně reagovat.

Inscenaci, odehranou pod taktovou divadelní skupiny Pnutí, zhlédly desítky diváků. „Sedm báječně zinscenovaných podvodných jednání nenechalo v klidu žádného seniora v sále,“ popisuje strhující atmosféru policejní mluvčí Lenka Krausová. Dodává, že po každé podvodné scénce se vždy připojil policista nebo strážník, který s publikem na dané téma pohovořil.

„Diváci se tak mohli na oko setkat s podivnými praktikami prodejců, kteří je zvali k nevýhodné koupi potravin, parfémů, s montáží okapů, ale i s vnukem, který je chtěl připravit o celoživotní úspory,“ vypočítává témata jednotlivých scének mluvčí.

Poslední dobou se množí případy podvedených seniorů. Ti opakují stále stejné chyby. Jednou z nejčastějších je pouštění cizích osob do bytu. Mluvčí policistů Lenka Krausová radí: „Nikdy hned neotevírejte dveře, pokud nevíte, kdo je za nimi.Velmi dobré je mít panoramatické kukátko, které vám umožní zjistit, kdo je za dveřmi. Od věci jistě není bezpečnostní řetízek na dveře. Ten je udrží jen pootevřené, a tak máte možnost vyřizovat některé věci bezpečněji."

Velký nesmysl je dávat peníze, platební karty nebo cennosti komukoli cizímu, ať už o ně žádá z jakéhokoli důvodu. Staří důvěřiví lidé bohužel na tyto prosby stále slyší.

Různí vykukové však po svých obětech cennosti nejen vyžadují, někteří je naopak nabízejí. Důležité je nepodléhat lákavým vidinám výhodného nákupu a snadného zbohatnutí, v naprosté většině se totiž jedná o podvod.

Podvodníci se velmi často vydávají za zaměstnance úřadů nebo rozličných, často neexistujících společností. „Zazvoní-li na vás opravář, pracovník úřadu či jiných služeb, nechte si předložit jeho služební průkaz. Nebo ještě lépe rovnou zavolejte na instituci, na kterou se odkazuje," radí dále policejní mluvčí.

Stále častěji podvodníci kontaktují nic netušící oběti po telefonu. „Pokud vás někdo osloví po telefonu s tím, že je váš známý či dokonce se představí jako někdo z rodiny a bude po vás chtít peníze, v žádném případě se nenechte oklamat. Telefonní číslo na osobu, za kterou se může podvodník vydávat, jistě máte, a tak telefon zavěste a vše si sami ověřte," říká Krausová.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky Budějce, krimi, policie, podvodníci, senioři, divadlo, Lenka Koloušková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté zinscenovali podvodné divadlo, nadchli několik desítek seniorů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.