Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Poslední válečné šrámy

Vážení přátelé historie, dnešní díl bude věnován našemu Zlatému mostu a jeho osudu v roce 1945. Mezi současnými Budějovičáky se označení Zlatý most již moc nepoužívá. Jen tedy pro připomenutí - označuje se tak most přes řeku Malši u Jihočeského divadla. Souhrnná historie mostu již byla popsána v celé řadě článků. My se ale dnes zaměříme pouze na březen 1945, kdy byly České Budějovice bombardovány spojeneckými letadly. V tomto měsíci dopadlo na naše město okolo dvou a půl tisíce bomb. Některé z nich zasáhly Justiční palác (současný Krajský soud) a budovu, kde dnes sídlí Jihočeské divadlo.

Jak tyto zásahy souvisejí se Zlatým mostem? Vše vysvětlí unikátní fotografie, které se Milanovi podařilo sehnat od Michala Svobody. Most vyfotil jeho otec, Karel Svoboda, někdy po březnovém náletu. Pokud se zadíváte na kamenné sloupky, které stojí u paty mostu, uvidíte na nich díry a poškození. Ty vznikly po zásahu střepinami. Vypravili jsme se s Milanem zjistit, zda poškození a jejich následná oprava odpovídají dobovým fotografiím. Překvapilo nás, že sloupky, které byly zřejmě v kamenické dílně opraveny, byly pak instalovány zpět v jiném pořadí. Byly zpřeházeny, aby jejich poškození, které bylo patrné i po opravě, bylo co nejméně viditelné. Tuto záměnu dokazují přiložené fotografie.

Zlatý most je neodmyslitelná součást středu našeho města a každý Budějovičák přes něj několikrát za měsíc přejde. Jestlipak jste si ale všimli sloupků se smaltovanými tabulkami na obou stranách mostu? Vsadím se, že nikoliv. Můžete si je tedy alespoň prohlédnout v naší fotografické příloze. Upozorňuje na maximální povolené zatížení podle „Nového mostního řádu – C. K. ministerstva železnic“ ze dne 28. srpna 1904. Takže, přátelé, při tlačenici lidí může být na metru čtverečním pouze 460 kilogramů živé váhy. Ne více, myslete, prosím, na to.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Budějce, Zlatý most, Milan Binder, Martin Maršík, památky, České Budějovice, Jihočeské divadlo, Justiční palác, Malše, Michal Svoboda, Karel Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Poslední válečné šrámy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.