Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vánoční ryby opět zdražily, další růst cen obchodníci v dohledné době nečekají

Vánoce se blíží mílovými kroky. Kromě stromků je dobré s předstihem shánět i ryby na štědrovečerní talíře. Zjistili jsme informace o šupináčích přímo u prodejců.

Zeptali jsme se vedoucího budějckého rybničního hospodářství Pavla Oberreitera, kolik ryb před Vánoci obvykle prodávají v rybárně v ulici Jaroslava Haška. „Jenom pro Budějčáky prodáváme zhruba 150 metráků,“ říká Oberreiter. „V posledních pěti letech se u nás poptávka po rybách před Vánoci nemění,“ vypočítává. Podle něj zůstávají lidé věrní tradici a s rybami na Štědrý večer neexperimentují. „Na Vánoce prodáváme hlavně kapra. Během roku máme veškeré sladkovodní ryby, pokud jsou právě k mání,“ dodává.

Ryby můžou zájemci koupit i na Fakultě rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity (FROV JU). Ta v předvánočním čase prodává kolem pětatřiceti metráků masité části štědrovečerní večeře. „Před Vánoci po nás zákazníci nejčastěji chtějí kapra obecného. Zbytek roku záleží na našich možnostech nabídky. Většinou je zájem o amura, candáta, lína nebo jesetera,“ říká vedoucí univerzitní prodejny ryb Jan Kašpar.

Nepříjemnou zprávou je, že šupináči letos opět podraží. „Před měsícem jsme zdražovali o pětikorunu za kilo masa. Další změny cen neočekávám,“ uklidňuje Pavel Oberreiter. Jihočeská univerzita ceny svých úlovků mění oběma směry. „Ceny měníme během celého roku podle aktuálních nákladů. Někdy zlevňujeme a někdy zdražujeme. Na Vánoce je to stejné. Pokud se podaří udržet stejné náklady, není třeba cíleně zdražovat,“ říká Jan Kašpar z FROV.

Proces zdražování cen ryb na českém trhu vysvětluje Martin Zimandl z Českého rybářského svazu. „V srpnu a v říjnu největší český producent sladkovodních ryb zdražil ceny kaprů. Menší firmy se musejí cenám podřídit a zdražit také, jinak se ocitnou na černé listině tohoto producenta. To znamená, že když potřebují jiné ryby, největší chovatel jim je neprodá,“ uvádí. Zároveň ale dodává, že takové poměry panují ve všech odvětvích.

Český rybářský svaz v prodejně na Trocnovské ulici nabízí kapra za 73 korun za kilo, kapří vnitřnosti za 210 korun za kilo, nebo pstruha duhového za 145 korun za kilo.

FROV rybí maso prodává naporcované. Konkrétně kapří filety za 200 korun za kilo, půleného kapra za 160 korun za kilo, kuchaného duhového pstruha za 200 korun za kilo a filety z duhového pstruha za 295 korun za kilo.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Budějce, Vánoce, ryby, obchod, ceny, prodej, kapr, Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity, Jaroslav Hašek, Štědrý den, pstruh, Jan Kašpar, Český rybářský svaz, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční ryby opět zdražily, další růst cen obchodníci v dohledné době nečekají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.