Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Průměrný věk obyvatele Jihočeského kraje loni činil 42,5 roku

Průměrný věk obyvatele Jihočeského kraje loni činil 42,5 roku. Je to nepatrně více, než činí celorepublikový průměr. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) je průměrný věk obyvatele České republiky 42,2 roku. Tento ukazatel se postupně zvyšuje, protože populace stárne.

V roce 2016 činil průměrný věk Jihočecha 42,3 roku. V roce 2006 to přitom bylo lehce nad 40 let. Podle statistiků je nejvíce alarmujícím faktorem takzvaný idnex stáří. Vyjadřuje, kolik seniorů ve věku 65 a více let připadá na 100 dětí do 15 let. Na konci loňského roku byl poměr 125 seniorů na 100 dětí. „Pro muže je ten poměr trochu lepší, jelikož loni na 100 kluků připadalo 104,6 seniorů. Ale u žen je to tak, že na 100 děvčátek připadá 146,5 seniorek," vysvětlila Petra Dolejšová z českobudějovického ČSÚ.

Připomněla, že vývoj v tomto ukazateli strmě stoupá. Před 20 lety v Jihočeském kraji připadalo na 100 dětí zhruba 77 seniorů nad 65 let. Podle statistiků se trend v nejbližších letech nezmění. „Až zhruba někdy před rokem 2050 by se mohlo podle odhadů začít rodit více dětí," uvedla Dolejšová.

Statistiky rovněž ukazují, že se prudce zvyšuje průměrný věk lidí žijících v Českých Budějovicích. Loni to bylo 42,8 let, v roce 2000 činil průměrný věk obyvatele jihočeského krajského města 38,7 roku. „Souvisí to s řadou faktorů. V Českých Budějovicích je více domovů pro seniory, dále město obecně nabízí přístupnější služby v podobě lékařské péče nebo dostupnosti nákupů. Navíc mladí lidé se často stěhují do rodinných domů na vesnice," uvedla Irena Votrubová z českobudějovického ČSÚ.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky Jihočeský kraj, demografie, obyvatelé, věk, průměrný věk, Český statistický úřad, Česko, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průměrný věk obyvatele Jihočeského kraje loni činil 42,5 roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.