Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kancléře univerzita potřebovala, popírá spekulace o uměle vytvořeném místě bývalý rektor

Koleje a menzy Jihočeské univerzity mají několik měsíců nového ředitele. Je jím Ivan Hájek, který dříve pracoval ve vedení školy jako kancléř. Zdroj, který si nepřál být jmenován, nám poskytl informaci, že toto místo vytvořil bývalý rektor univerzity Libor Grubhoffer speciálně pro něj díky vazbám, které Hájek na škole má. Bývalý i současný rektor ale tyto spekulace odmítají.

Tvrzení o netradičním způsobu přijetí kancléře bývalý rektor vyvrací. „Poté, co jsem převzal Jihočeskou univerzitu, zjistil jsem záhy, že mám-li učinit potřebné změny na univerzitě a posunout ji dále, potřebuji mít ve svém týmu též kancléře,“ říká Libor Grubhoffer. Kancléř univerzity je neakademický člen jejího vedení, který vede organizační a administrativní věci. „Ivana Hájka jsem představil všem členům vedení, následně též předsedovi Správní rady Jihočeské univerzity. Na základě společné rozpravy získal jednoznačnou podporu. Následně jsem jej přijal na pozici kancléře. Tip na Ivana Hájka jsem dostal od důvěryhodné bytosti pracující obětavě pro blaho univerzity od jejího založení,“ dodává Grubhoffer. Jméno dotyčné bytosti odmítl uvést.

Ivan Hájek své předchozí vazby na univerzitu popírá. „I když jsem Budějčák, dlouhá léta jsem žil a pracoval jinde. Práce na Jihočeské univerzitě byla mou první prací v Budějcích. S nabídkou postu kancléře oslovil Libor Grubhoffer mě, nikoli já jeho. Nikoho včetně bývalého rektora jsem na univerzitě tehdy neznal, nikdo mě sem tedy nemohl protlačit,“ říká Hájek. „Na post kancléře mě pan Grubhoffer jmenoval po třech na sobě nezávislých pohovorech s různými lidmi z vedení univerzity,“ dodává Hájek ke svému nástupu na Jihočeskou univerzitu.

ČTĚTE TAKÉ: Jihočeská univerzita má nedostatek studentů na kolejích, ubytovává klienty Centra sociálních služeb Empatie 

Svůj pohled přidal i současný rektor Jihočeské univerzity, Tomáš Machula. „Když bývalý rektor Libor Grubhoffer nastupoval do funkce, chtěl zřídit post kancléře. Ptal se některých svých kolegů na doporučení člověka pro tento post vhodného. Podle toho, co vím, nevytvořil místo, do kterého by pana Hájka následně dosadil. Libora Grubhoffera znám a vím, že je to férový člověk. Žádné zákeřnosti nedělá. Takováto interpretace je pro mě vysoce nepravděpodobná,“ uvedl.

Rektor Tomáš Machula souhlasí s názorem svého předchůdce, že pozice kancléře v podobě, jakou představoval Ivan Hájek, byla pro univerzitu nutná. „Ivan Hájek má přímý, někdy drsný styl vedení. Na univerzitu, která je řízená demokraticky, vnesl manažerský prvek. A právě to potřebovala, aby se mohla posunout dál,“ říká rektor.

S Hájkovým přechodem na post ředitele Kolejí a menz však univerzita nového kancléře nemá. „Kancléř měl na starosti Útvar pro rozvoj univerzity, který řídí její projekty a tím i ovlivňuje jednotlivé fakulty. Šéfové fakult chtěli, aby tuto práci zastával akademický pracovník, což kancléř není. Proto jsem v tuto chvíli nového kancléře nepřijímal, místo něj jsem navýšil akademické vedení univerzity o jednoho prorektora. To je jeden z lidí, kteří mají na starosti kancléřovu práci,“ osvětluje rektor Tomáš Machula.

Autoři | Foto Libor Sváček

Štítky Jihočeská univerzita, kancléř, rektor, univerzita, Ivan Hajek, Libor Grubhoffer, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Tomáš Machula, spekulace

Kancléře univerzita potřebovala, popírá spekulace o uměle vytvořeném místě bývalý rektor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.