Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

České Budějovice se promění ve sci-fi. Začíná osmý ročník Filmového festivalu Černá věž

Nekonečný souboj mezi dobrem a zlem v nekonečném vesmíru. To je téma osmého ročníku Filmového festivalu Černá věž. Ten proběhne 23. – 24. listopadu v Českém rozhlase a promění Budějovice do žánru sci-fi. Zažijete virtuální realitu s Tomem Cruisem, nadabujete si Hana Sola a Princeznu Leiu nebo si zahrajete karetní hru Sabacc.

Speciálně pro letošní ročník vytvořil designer Martin Hrabánek pět vizualizací Českých Budějovic, jak je neznáte. „Jaké by to bylo, kdyby naše město bylo skutečně středem vesmírné bitvy? Naše fantazie se rozjela naplno,“ říká Milan Pleva, ředitel FFČV, který s nápadem vizualizací přišel.

Martin Hrabánek pomohl festivalu takovou fantazii zhmotnit. Fotoobrazy vizualizací budou k zakoupení během festivalu a výtěžek z nich putuje dětem z českobudějovického Centra Bazalka. „Budějovice jsou plné nevysvětlitelných záhad. Asi každý zná tajemný branišovský les známý jako Bor. Tam se dějí samé divné věci a loni do těch míst dokonce spadl meteorit. Pomocí mladého budějovického záhadologa a YouTubera Lukáše jsme se rozhodli meteor najít,“ objasňuje Milan Pleva sérii videí, které nyní běží na facebookovém profilu festivalu. Ta završí velký sci-fi film, který realizační tým promítne během závěrečného předávání cen. „K Budějovicím míří temné síly z celého vesmíru a obyvatelům hrozí velké nebezpečí,“ láká tým na sobotní projekci.

Osmý ročník odstartuje již ve čtvrtek 22. listopadu koncert filmové hudby. V budově E.ON vystoupí Jihočeský symfonický bigband se speciálním hostem - hudební skupinou K.R.B složenou z žáků, klientů a zaměstnanců Centra Arpida. To nejlepší ze studentských, amatérských a nezávislých filmů uvidíte v pátek 23. a v sobotu 24. listopadu v Českém rozhlase České Budějovice. V hlavním sále bude po dva dny promítáno 36 snímků rozdělených do promítacích pásem. Čekají na vás komedie, dramata, dokumenty, ale i horory, krváky a mysteriózní snímky.

V pauze mezi filmy si můžete vybrat z rozmanitých aktivit doprovodného programu. V takzvaném Minikině pro dva si můžete dát pětiminutové rande. Filmoví znalci dostanou šanci blýsknout se v pátečním Chytrém kvízu speciálně zaměřeném na filmy, seriály a možná i večerníčky. V sobotu si zkusíte dabovat Hana Sola, princeznu Leiu nebo Luka Skywalkera na workshopu Na zkoušku dabérem. Jak na to, vám poradí dabéři Petr a Patrik ze společnosti Fénix ProDabing.

Vůbec poprvé se na festivalu objeví výstavy. Jakub Jelínek pořadatelům zapůjčil na oba dva dny masky a modely postaviček ze sci-fi snímků. „Helma byla vytištěna materiálem PLA a tiskne se průměrně 4 dny, záleží na nastavení a hlavně na složitosti modelu,“ vysvětluje tvůrce nad jedním z exponátů. Poslední letošní novinkou bude workshop virtuální reality. „Ta se pomalu ale jistě čím dál víc dostává i do filmů,“ vysvětluje ředitel zábavu, která vás přenese z festivalu například do filmu Mission: Impossible po boku Toma Cruise.

Festival uzavře předávání cen za doprovodu sci-fi klavírních melodií. Na něj se sjedou filmaři z Česka i Slovenska, aby s napětím očekávali, kdo si odnese skleněnou sošku Černé věže. Symbolickým vstupným, 80 korunami, přispějete ne na festival, ale na charitativní účely. „Od prvního ročníku pomáháme dětem s postižením z Centra Bazalka,“ vypráví ředitel festivalu Milan Pleva. Za utržené peníze získají speciálních vzdělávacích pomůcek tentokrát klienti s autismem. Vstupenky budou v prodeji na místě. Kompletní program naleznete na www.festivalcernavez.cz.

Tisková zpráva

Štítky FIlmový festival Černá věž, film, festival, České Budějovice, sci-fi, science fiction, filmový festival, Tom Cruise, Český rozhlas, vizualizace, Martin Hrabánek, vesmír, E.ON, virtuální realita

České Budějovice se promění ve sci-fi. Začíná osmý ročník Filmového festivalu Černá věž  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.