Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vánoční trhy si v Brně můžete užít i mezi svátky a po nich. Jsou originální a stojí za výlet

Brněnské vánoční trhy na Svoboďáku a Dominikánském náměstí, které organizuje TIC BRNO, se letos poprvé protáhnou i do období po Vánocích. Trhy začnou slavnostním rozsvícením vánočního stromu 23. listopadu, bude první u nás!, a skončí až 28. prosince, aby si je lidé mohli vychutnat i po skončení vánočního shonu a vyrazit do Brna na výlet. Stejně jako každý rok, i letos nabídnou širokou paletu gastronomických zážitků, kulturní program, vyřezávaný betlém, živá zvířata ze zoo nebo tvůrčí aktivity pro děti, virtuální realitu, December Design Days a mnoho dalšího.

Brněnské Vánoce sílí na popularitě

Vánoce v Brně nabírají každým rokem na popularitě. Nejenže místní ztratili důvod jezdit se kochat do Vídně, za originální vánoční atmosférou začali přijíždět lidi do Brna i ze zbytku republiky. Brněnské Vánoce získaly uznání a neutuchající proudy lidí v ulicích v centru jsou toho šťastným a veselým důkazem. Takto zvou na Brněnské Vánoce například ve Švýcarsku.

Letošní ročník přichází s novým vizuálním stylem vánočních trhů. V centru tak narazíte na plakáty, které mají ve svém středu zrcadlovou hvězdu a v ní uvidíte sebe, trhy, stromeček, a když se budete dívat dobře, možná i Ježíška. 

Zázářit může každý

Bohatou výzdobu vánočních trhů pak doplní i příspěvky samotných návštěvníků. Profil Brněnských Vánoc můžete sledovat na facebooku a Instagramu. Každý, kdo se vyfotí s hashtagem #BRNENSKEVANOCE zasdílí své fotky přímo na trzích, uvidí je posléze na obří LED obrazovce, která bude rozzařovat atmosféru na náměstí Svobody.

Pohodové mezisváteční trhy

Vánoční trhy začínají v Brně spolu s rozsvícením stromu 23. listopadu a ještě vloni skončily den před štědrým večerem. O to smutnější býval pak pohled na rozložené stánky a prázdno, které po trzích zůstalo. Letos vydrží vánoční atmosféra nejen na Ježíška, ale až do 28. prosince. 

Po štědrém dni už nebudou potřeba stánky s dárky, ale gastro zóna pojede naplno, takže si návštěvníci budou moci vyrazit do centra na Turbomošt nebo svařák a vychutnat si je v klidu a sváteční pohodě. „Věříme, že díky tomu dostanou letošní svátky úplně nový rozměr," uvedla ředitelka TIC Brno Jana Janulíková.

Unikátní brože vs. tištění průvodci

Vedle gastrostánků bude na náměstích také celá řada možností nákupu tematických dárečků. Specialitou letošního ročníku bude krystalická designová brož. Ta spolu s trojicí barevných zrcátek odkazuje na vizuální styl Vánoc 2018. Konzervativnější duše se jistě nespletou, když své blízké podarují knihou – TIC BRNO vydává hned dva nové tištěné průvodce, které nám opět předvedou naše město ze zcela nového úhlu.

Vánoční hrnečky od brněnského Banksyho

Svébytnou kategorií vánočních trhů budou bezpochyby umělecké vánoční hrnečky. Tento vysoce sledovaný zvyk započal před třemi lety malíř Petr Kvíčala, když ve své typické červené barvě zachytil na čtyřdílné sérii hrnků půdorysy náměstí s adventními trhy.

Následovala bleskurychle vyprodaná trojice hrnečků od Venduly Chalánkové. Kultovní umělkyně a designérka na nich ztvárnila fronty před stánky, které si musí každý vystát, pokud se chce vánočně naladit. Na horké alkoholické nápoje na nich čekaly tři generace místních osobností – historické postavy např. Mendela, Janáčka a Gollové, starší generace Polívky, Bitové či Donutila a mládež v podobě Tučkové, Šedé a TIMA.

Letošním autorem exkluzivní hrníčkové řady se stal právě poslední zmíněný mytický streetartista, jehož pravou podobu nikdo nezná, ale každý jeho tvorbu uznává a obdivuje, TIMO. Připravil opět tři druhy designů, které srší jeho vybroušeným pouličním vtipem a určitě budou originálním dárkem pod stromeček..

Aby toho nebylo málo, navrhl také sérii vánočních přání pro ty, kteří ještě nezapomněli pradávný zvyk poštovních pozdravů drahých a blízkých přátel. Letos se mohou odvázat a poslat do světa něco z „brněnské ulice“.

Strom letos přivezou koně, Národní divadlo zahraje na Svoboďáku Lišku Bystroušku

Předehrou vánočních trhů bude 17. listopad v Bílovicích nad Svitavou a v Brně. Téměř stoletá tradice těchto měst dostane letos mnohem původnější podobu. Patnáctimetrový smrk z Bílovic totiž letos do Brna dotáhne koňský povoz. Doprovodný program na Svoboďáku pak od 16. hodin zařídí taneční, pěvecká a hudební vystoupení v podání folklorního souboru Líšeň, orchestru NdB a sboru Janáčkovy opery NdB.

PROČ DO BRNA VYRAZIT? BRNĚNSKÝCH PĚT PÉ

Byla to právě Brněnské Vánoce, které daly našim městům tradici vánočních stromů na náměstích. Váže se k tomu smutný příběh v lese odloženého nemluvněte se šťastným koncem.

Brno je jediným místem na světě, kde si dáte Turbomošt®. Spolu s ním zve na další pochoutky brněnské, moravské, české i světové kuchyně na jednom místě.

Brno je jediným městem v Česku, které se pyšní titulem Kreativní město hudby UNESCO a které nabízí na adventních trzích každodenní živý hudební program.

Brněnské trhy jako první u nás plošně zavedly systém vratných obalů, které se staly oblíbeným vánočním suvenýrem i dárkem.

Brněnské Vánoce s adventem nekončí. Užít si je můžete na Štědrý den i po něm. Až do 28. prosince.

Rozsvícení stromu letos opět s videomappingem

V pátek 23. listopadu dojde ke slavnostnímu rozsvícení stromu. K podtržení onoho slavnostního okamžiku vzniká i jedinečný tematický videomapping. 

Letošním trhům povládne punč

Zimní bar ukrytý v pomyslném bílém iglú letos připravuje nápojový lístek sestavený kolem punčů. Je to právě punč, nejstarší známý koktejl, který tak skvěle pasuje k zimnímu období. V polovině 17. století jej vymysleli, aby zpříjemnil mořeplavcům dlouhou cestu mezi Británií a Indií. Vám bude jistě vhodným společníkem při toulkách brněnskými ulicemi. Netřeba se však bát, že byste přišli o Turbomošt, dnes již registrovanou značku, která vznikla právě na Brněnských Vánocích.

Charitativní drinky

V adventním čase myslíme nejen na své blízké, ale taky na potřebné. Ostatně bílovický strom byl poprvé vztyčen proto, aby se pod ním mohla uspořádat charitativní sbírka na opuštěné děti. V Zimním baru najdete na lístku i speciální drink, z něhož se část ceny odvádí na konto Hospice sv. Alžběty.

Designové libovky

Od 4. do 23. prosince proběhnou na náměstí Svobody také December Design Days. Ve dvou prosklených city modulech najdete produkty od místních designérů. Můžete se těšit na módní doplňky, šperky, oblečení, porcelán, lustry i volnou autorskou uměleckou tvorbu. Nerozdávejte zbytečné dárky, investujte do originality a nadčasové hodnoty.

Brněnské Vánoce chtějí jít dál než jen po stopách tradic. „Díváme se i do budoucnosti a chystáme návštěvníkům zážitky, které jinde nenajdou," prohlásila Janulíková. V jednom ze city modulů  tak najdete atrakci s virtuální realitou. ta vás přenese do nové dimenze, kde bude plno sněhu, místo tramvaje se projedete vláčkem, užijete si koulovačku a ti odvážnější se mohou pustit do hry o záchranu vánočního stromu před zlomyslnými sněhuláky.

Zpívání, čtení pohádek, divadlo a pořádná nálož muziky

Zcela zásadní je živá součást programu odehrávající se každý den na velkém pódiu. Dopoledne se ponesou v duchu vystoupení dětí ze školek, škol i ZUŠek, skauti tu budou číst pohádky a na Mikuláše se objeví kompletní trojice i s čertem a andělem, aby podarovala všechnu drobotinu. Svůj program zde taky předvede VIDA! centrum nebo Zoo Brno. Odpoledne jsou vyhrazena divadelním představením, po nichž se můžete těšit na koncertní vystoupení více než 60 kapel. Mezi největší taháky patří Jan Smigmator & Swinging Q, Jiří Schmitzer, Puding paní Elvisovej, Tomáš Kočko a orchestr, Ukulele Troublemakers, Poutníci a další. Dále zde proběhne Rybova česká mše vánoční nebo pravidelné adventní koncerty České televize, které budou živě přenášeny na obří LED obrazovku.

Kuličky každý den od 11 do 11

V neposlední řadě se můžou sběratelé a hráči kuliček těšit na speciální vánoční edici památečních skleněnek, které budou vypadávat z časostroje opět ve velmi štědré frekvenci. Od rozsvícení stromu bude každý moci zkusit své štěstí vždy v celou hodinu od 11 dopoledne do 11 v noci.

Zbrusu nové Dominikánské

Dominikánské náměstí prošlo generální rekonstrukcí a právě dnes se otevírá slavnostně veřejnosti. V rámci vánoční programové nabídky se zaměřuje na gastronomii, a tak zde najdete 12 stánků oblíbených podniků z Brna a okolí především s rybími a drůbežími specialitami a sladkostmi na plno způsobů.

Vedle stánků zde nemůže chybět ani pohodlná zóna k sezení, kde si vše v klidu vychutnáte. Dáte si radši kapří hranolky, exotické kari nebo vánoční pizzu? Na pití nesmí chybět medovina, svařák, Turbomošt nebo aperol spritz. Jestli jste hlavně na sladké, připravte se na hody. Dezerty, donuty, na pití horká čokoláda, kávové drinky nebo koktejl zvaný „horký štrůdl“.

Vyřezávaný betlém, živá zvířata ze zoo

Ani děti nepřijdou na Dominikánském náměstí zkrátka. Právě naopak, čeká tu na ně hned několik lákadel. Řezbář Jiří Halouzka opět vyslal svůj betlém čítající stovky postav. Komu nestačí zvířata vyřezaná, uvidí tu i pár opravdových, živých. Brněnská zoo sem detašuje ovečky a kamerunské kozy.

Ježíškova pošta

Nesehnali jste ještě adresu na Ježíška? Na Dominikánském náměstí má Ježíšek vlastní poštu. Sepište přání a máte jistotu, že se cestou nikde nezatoulají. Zároveň si zde s dětmi můžete každé odpoledne popustit uzdu fantazie a kreativity a originální vánoční ozdoby si vyrobit. Během posledního adventního týdne tu najdete i stánek s Betlémským světlem. Doneste si je domů a vyprávějte potomkům o příběhu vánočním.

Památky vánočního Brna

Vánoce se v Brně neomezují jen na trhy. Jsou všude. Taky na radniční věži, ve vilách, v podzemí i v minibusu. TIC BRNO připravil speciální vánoční program, který slibuje zábavu i mimo ty největší davy. Nadhled od pozemského hemžení dostanete pohledem z věže Staré radnice.

Před výšlapem na vás čeká nová dlouhodobá expozice o architektovi Antonu Pilgramovi, který je autorem emblematického portálu. V podzemí se můžete skrýt od hluku na povrchu a prožít zvláštní zklidnění. O víkendech se nechte vyvézt v klimatizovaném minibusu a zhlédněte ty nejvyhlášenější brněnské vily z dob před sto a více lety.

Zatoužíte-li po procházce, máme tu Toulky adventním Brnem nebo Brněnské betlémy, vždy v doprovodu profesionálních průvodců, kteří si vás získají.

Autoři | Tisková zpráva | Foto TIC Brno

Štítky Brno, svátky, Vánoce, vánoční trhy, TIC Brno, průvodce, vánoční stromek, Dominikánské náměstí, Štědrý den, advent, Zoologická zahrada Brno

Vánoční trhy si v Brně můžete užít i mezi svátky a po nich. Jsou originální a stojí za výlet  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.