Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeská univerzita má nedostatek studentů na kolejích, ubytovává klienty Centra sociálních služeb Empatie

Studentům Jihočeské univerzity se nevyplatí ubytování na jejích kolejích. Škola z ekonomických důvodů podepsala smlouvu na ubytování s Centrem sociálních služeb Empatie. Klienty tohoto centra jsou lidé s chronickým duševním onemocněním a kombinovaným postižením.

Studentů s nezájmem o ubytování na kolejích v posledních letech přibývá. „Můžou za to mimo jiné nižší ceny bytů na nedalekých sídlištích. Pro studenty je lepší se složit na byt a za stejnou nebo nižší cenu mít svůj vlastní pokoj a zázemí,“ říká vedoucí kolejí K1 a K2 Petra Šeflová.

Další důvod sníženého zájmu studentů o koleje přidává tiskový mluvčí Jihočeské univerzity Štěpán Kuděj. „Odhlašují se nám studenti z regionu do zhruba padesáti kilometrů, kterým se nevyplatí platit kolejné, když za vysloveně pár korun dojedou denně domů,“ doplňuje mluvčí. České dráhy totiž letos zlevnily jízdné studentům do šestadvaceti let až na čtvrtinu. Podle mluvčího zájem o ubytování na kolejích ovlivňuje i snižující se porodnost a s ní spojený úbytek Čechů. „To se samozřejmě dotklo i počtu studentů Jihočeské univerzity,“ osvětluje Kuděj.

Z důvodu neobsazenosti kolejí musela univerzita přistoupit k razantnímu kroku. Aby pro ni provoz ubytování nebyl ztrátový, podepsala na příští rok a půl smlouvu o pronájmu celého patra jedné z kolejí s Centrem sociálních služeb Empatie z Libníče. Budova centra nedaleko Budějc se momentálně rekonstruuje a jeho ředitelka hledala vhodný prostor, kam umístit své klienty. Těmi jsou lidé s chronickým duševním onemocněním a kombinovaným postižením.

To je neobvyklý postup, ale z pohledu zákona je vše v pořádku. Zákon o vysokých školách reguluje problematiku majetku vysoké školy. Vysoké školy mohou využívat majetek i k doplňkové činnosti,“ potvrzuje mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Odkazuje na Zákon o vysokých školách. Podle něj „Doplňková činnost nesmí ohrozit kvalitu, rozsah a dostupnost činností, k jejichž uskutečňování byla veřejná vysoká škola zřízena“.

Správný postup univerzity potvrzuje i vedoucí kolejí K1 a K2 Petra Šeflová: „Nejprve musíme uspokojit studenty Jihočeské univerzity, pak ostatní. V současnosti poskytujeme i hotelové ubytování, na každé koleji máme minimálně dvacet volných míst.“

Studenty neláká ani nově zrekonstruovaná kolej K1, která jim kromě moderního a příjemného prostředí poskytuje i větší soukromí. Nově funguje na buňkovém systému, kdy se o sociální zařízení nedělí celé patro, ale pouze tři až čtyři pokoje – podoba koleje by se dala přirovnat k bytům.

Autoři | Foto kam.jcu.cz

Štítky Budějce, Jihočeská univerzita, koleje, ubytování, škola, Empatie, Libníč, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, sociální služby, vysoká škola, České dráhy, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská univerzita má nedostatek studentů na kolejích, ubytovává klienty Centra sociálních služeb Empatie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.