Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Student soběslavského gymnázia obdržel nejvyšší vědeckou cenu pro středoškoláky

Jakub Vácha ze soběslavského gymnázia se vyznamenal svou prací na ochraně živočichů na území, kde má začít těžba štěrkopísku. Za to byl vyznamenán cenou Veolia, která se uděluje za práce věnované ochraně nebo zlepšení životního prostředí.

Mladý ochránce životního prostředí ve svém projektu představil způsob, jakým vrátit do původního stavu chráněné území Dráchov. V místní pískovně společnost Českomoravský štěrk na několika desítkách hektarů chystá těžbu štěrkopísku. Na tomto území přitom žije mnoho druhů živočichů, hlavně obojživelníků.

Tomášova práce byla natolik dobrá a odborná, že ji těžební společnost začlenila do dokumentace procesu posouzení vlivů těžby na životní prostředí. V maximální možné míře tak těžaři zohlednili jeho návrhy týkající se rekultivace i samotných prací v pískovně.

Ceny České hlavičky se každoročně udělují talentovaným středoškolákům především v technických a přírodovědných oborech. Jsou odvozeny od mateřského projektu Česká hlava, který se zaměřuje na popularizaci vědy v Česku. Česká hlava se uděluje významným českým osobnostem z oblasti vědy a techniky.

Štítky Soběslav, student, Jakub Vácha, ocenění, České hlavičky, ochrana přírody, těžba, životní prostředí, Veolia Environnement, Českomoravský štěrk, a.s., Dráchov, Česko, Česká hlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Student soběslavského gymnázia obdržel nejvyšší vědeckou cenu pro středoškoláky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.