Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zemřel Stan Lee, autor Spider-Mana a dalších známých komiksových superhrdinů

Stanu Leeovi bylo 95 let, jeho smrt potvrdil rodinný právník. Komiksový král vdechnul život kromě Spider-Mana třeba i Iron Manovi, Avengerům nebo X-Menům.

Původním jménem Stanley Martin Lieber vyrůstal v chudých poměrech a už odmala snil o napsání románu. Svou kariéru však začal v centru výzkumu tuberkulózy, kde psal nekrology a lékařské zprávy. Na komiksu poprvé pracoval v roce 1941, kdy v příběhu Captain America No. 3 vyplňoval textové bubliny. V té době zároveň začal používat svůj pseudonym Stan Lee, na kterého se později oficiálně přejmenoval.

Nebýt jeho manželky, Stan Lee by komiksový svět opustil. V 60. letech minulého století však dal na její naléhání a vymyslel si fiktivní vesmír Marvel. Jeho součástí byli například Spider-Man, X-Men, Iron Man, Avengers, Hulk, Thor, Daredevil nebo Doctor Strange. Od předchozích tradičních komiksů se Leeovi superhrdinové lišili temnými stránkami svých osobností. Díky tomu komiksy Marvel bavily i dospělé čtenáře.

Postupem času Stan Lee přestával pracovat na komiksech, protože se stal vysoce postavenou osobou u vydavatelství Marvel Comics. Pak se stal i jeho mediální tváří. V roce 1981 odcestoval do Kalifornie, kde vytvořil filmovou divizi pro Marvel. 

Autoři | Foto © Luigi Novi / Wikimedia Commons

Štítky Stan Lee, úmrtí, komiks, Marvel, Iron Man, superhrdina, Captain America, Stephen Strange, Spider-Man, X-Men, Avengers, Thor, Daredevil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel Stan Lee, autor Spider-Mana a dalších známých komiksových superhrdinů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.